Интензивни валежи и опасност от градушки в 15 области

Още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купесто-дъждовна облачност. Обявен е жълт код за обилни валежи и градушки в 15 области на Северна и Западна България, там ще има интензивни валежи и гръмотевици с локални значителни количества между 35 и 50 mm и временно усилване на вятъра, предаде репортер на БГНЕС.


В много райони, главно в западната половина от страната, ще има интензивни валежи, с количества до 50 л/кв.м, гръмотевични бури, очакват се и градушки.

По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ще преобладава слънчево време, в комбинация с умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 21° до 24°. Температурата на морската вода е 20°-22°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

В планините на много места ще има временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра - около 10°.

И в неделя в Западна и Централна България на много места ще превали и прегърми, докато в източните райони ще преобладава слънчево време. В началото на новата седмица повече слънчеви часове ще има сутринта, а валежи - главно в Западна България и в планините. /БГНЕС