Интелектуалци към Радев: България да сезира Европа за нарушаване на правата на българите в Сърбия

Рестриктивни действия на сръбските сили за сигурност срещу етническите българи Димитър Треперски и Даниела Михайлович са грубо потъпкване на международно признатите права за лично изразяване и свобода на словото, и са в нарушение на малцинствените права на българите в Сърбия, гарантирани им от сръбската конституция.

Във връзка с нарушаването на правата на българите в Сърбия, г-н президент, настояваме българските власти да изяснят случая и да извикат в МВнР посланикът на Сърбия у нас, както и да бъдат сезирани органите по защита на човешките права в Европейския парламент.

Това се казва в призив на български общественици за реакция на българската държава срещу терора върху българите в Босилеград. Той е изпратен до президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и служебния външен министър Николай Милков.

Сръбската полиция в Босилеград

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на призива:

„Г-н Президент,

Както вече е добре известно, по време на краткотрайното посещение на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград на 11 март т.г., в ранния следобед превантивно са били задържани от полицията местните жители Даниела Михайлович и Димитър Димитров Треперски – и двамата етнически българи.

Г-жа Даниела Михайлович, учителка, майка на малко дете, е задържана заради открити в колата ѝ протестни плакати и писмо, с което е искала да запознае сръбския президент с тежкото положение на българите в община Босилеград, включително да го призове за извършване на финансова ревизия на общинския кмет.

Г-н Треперски е един от изявените български активисти в Западните покрайнини и не веднъж е бил обект на преследване от страна на сръбските служби за сигурност. Според информацията, с която разполагаме, задържането му e целяло да осуети негова демонстрация със собственоръчно написани плакати, единият от които гласи: „Добре дошли в българските общини!“. Димитър Треперски е човек на възраст и с пейсмейкър, а от негови близки разбрахме, че е бил държан в полицейския участък без да е успял да закуси и без да си вземе необходимите лекарства.

Подобни рестриктивни действия на сръбските сили за сигурност са грубо потъпкване на международно признатите права за лично изразяване и свобода на словото, и са в нарушение на малцинствените права на българите в Сърбия, гарантирани им от сръбската конституция. При това и двамата наши сънародници са държани в полицията без възможност да имат контакт със своите близки, както и с адвокати.

Позволяваме си да припомним, че при откриването на газовата отсечка Нови Искър – Ниш на 1 февруари т.г., Вие, г-н президент, в присъствието на Александър Вучич, нарекохте Сърбия „приятелска държава“. Смятате ли, че след случилото се на 11 март в Босилеград Сърбия наистина е приятел на България и на нашите сънародници в Западните покрайнини?! При това сме свидетели на поредната антибългарска проява от страна на сръбските власти спрямо българското малцинство оттатък границата.

Припомняме също така, че дори Вашето застъпничеството пред сръбския Ви колега, плочата с имената на избитите българи от сръбски паравоенни части по време на Босилеградския погром от май 2017 г., да бъде поставена на публично място в Босилеград, се оказа безрезултатно. Този паметен знак все още стои в малката зала на Културно-информационния център на българите в Босилеград и единственият резултат от Вашето застъпничество се оказа изваждането на плочата от нейния полицейски арест и поставянето ѝ под „домашен“. Да не говорим за демографските, социалните и екологични проблеми, които връхлитат нашите сънародници в Западните покрайнини и за които Сърбия нехае, а България мълчи.

Предвид необоснованото задържане на двама етнически българи в Босилеград на 11 март т.г. и нарушаването на техни неотменни човешки права, настояваме, г-н президент, компетентните власти на Република България да изяснят случая и да реагират незабавно с протестна нота до правителството в Белград и до кмета на Босилеград, а също така да бъде извикан в Министерството на външните работи в София посланикът на Република Сърбия у нас и да бъдат сезирани органите по защита на човешките права в Европейския парламент", се казва в призива.

д-р Ануш Езегелян – лекар

о.р. полк. Владимир Миленски – Атлантически съвет в България

Горан Благоев, PhD – историк и публицист

Даниела Горчева – издател на сп. "Диалог" (Холандия)

Димитър Сяров – адвокат

Едвин Сугарев – генерален консул на Р България в Ниш (2016-2020)

Емил Димитров – предприемач

Ивайло Шопски – Пътуващо читалище

Иван Николов – издател на сп. "България-Македония"

Иван Сотиров – сдружение "Достойнство, отговорност, морал"

проф. Лизбет Любенова – историк

Любчо Нешков и екипа на агенция БГНЕС

доц. д-р Момчил Дойчев – политолог

Нася Кралевска – писател (САЩ)

проф. Пламен Павлов – историк

Стойко Стоянов – главен редактор на сайта Faktor.bg

Христо Христов – консул на Р България в Ниш (2015-2019)

Цецка Бачкова – политолог

Юлиана Методиева – журналист /БГНЕС