Инсталация с гигантска жълта патица се завръща в Хонконг

Гигантската жълта патица - арт инсталация на Флорентин Хофман, се завръща в залива на Хонконг след десет години, но вече с брат близнак.


Художествената инсталация често е смятана за символ на мира, съобщава АФП.

"Във време на пандемии, политическо напрежение, мисля, че е подходящ момент късметът да се завърне - две патици са два пъти повече късмет", каза Флорентин Хофман, докато представяше плаващата си инсталация, съставена от две 18-метрови надуваеми патици.

"Двойните патици" ще останат в сърцето на залива на Хонконг срещу финансовия район в продължение на 2 седмици.

Това ще бъде "два пъти повече забавление, два пъти повече щастие", заяви 46-годишният художник в съобщение за пресата.

Хофман продължава да твърди, че с изкуството си иска да насърчава приятелството и създаването на връзки.

Първото му самостоятелно посещение в Хонконг предизвика вълнение чак в Пекин, когато интернет потребителите взеха известната снимка на "човека с танка" от събитията на площад "Тиенанмън" и замениха танка с патица.

Снимката на този самотен човек, който се опитва да спре колона от танкове, се превърна в символ на кървавите репресии на продемократичните демонстрации в Пекин на 4 юни 1989 г.

Повече от 30 години хората се събират в парк "Виктория" в центъра на Хонконг, за да почетат жертвите и демонстрантите, станали жертва на куршумите по време на протестите на Тянанмън, с бдение със свещи.

След като Пекин наложи закона за националната сигурност в Хонконг през 2020 г., властите попречиха на тези събрания. На 3 юни, в навечерието на 34-ата годишнина от събитията на Тянанмън, хонконгската полиция превантивно арестува няколко артисти и изпълнители в оживения район Козуей Бей. / БГНЕС