Инински: Пожелавам на състезателите да се представят достойно на Олимпиадата

„В тази пандемична обстановка пожелавам на всички да са здрави. На състезателите пожелавам да постигнат мечтите си и да се представят достойно на Олимпийските игри. Доволен съм от тяхната мотивация. Много ми се иска да има Олимпиада и това, което правим толкова дълги години, да има нужния резултат“, заяви президентът на БФ Бокс Красимир Инински на днешната пресконференция в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът на БФ Бокс Красимир Инински.

Повод за събитието бе предстоящото 72-о издание на международния боксов турнир „Странджа“, който ще се проведе между 22-27 февруари в зала „София“. На срещата присъстваха още генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев, старши треньорите на мъжете и жените Жоел Арате и Ангел Ангелов, помощникът на Арате Александър Александров и състезателите Габриела Димитрова, Мелис Йонузова, Радослав Панталеев и Даниел Асенов. „Тази година подготовката започна на 4 януари. На 25 заминахме на Белмекен заедно с една група от Молдова. Успяхме да отстраним техническите грешки, които ни бяха останали. Момчетата поддържат много активна мотивация. Готови сме за турнира „Странджа“, който ще бъде първият ни тест за ниво. Като водещи фигури на този етап са Даниел Асенов и Радослав Панталеев. Имаме и двама кубински спортисти, които ни поддържат по време на подготовките, както и цялостната мотивация на отбора. Бих искал да благодаря и на екипа си – на Александър Александров и на Валентин, на лекарите, на масажистите, готови сме за спечелване на олимпийска квота“, каза Арате. „Подготовката на жените започна на 14 януари и, макар и кратка, аз съм сигурен, че ще бъде ползотворна. Имахме една седмица с французойки, на този етап от подготовката съм много доволен. От два дни тренираме със състезатели от Бразилия, Мароко, Гърция – техническата ни подготовка ще бъде на ниво. Момичетата са мотивирани и работят с целта участие и дай Боже, медали от Олимпиадата“, коментира Ангелов.

Старши треньорът на националния отбор за мъже Жоел Арате.

Всички момчета сме готови за този турнир. Това ще е стартът на годината за нас. Мисля, че ще се представим отново достойно. Смея да кажа, че тренировъчният процес мина много гладко – с доста усилия и труд ще постигнем своите цели. Винаги е имало конкуренция, както те се подготвят за този турнир, така и ние. Със сигурност няма да се предадем и ще дадем максимума от себе си“, сподели Даниел Асенов. „Аз си пожелавам да съм здрав, за да мога да дам всичко от себе си в най-важната година за мен. Подготовката върви чудесно – треньорският щаб е много добър, има настроение, няма проблеми и излишни психически натоварвания. Вярвам, че всичко ще бъде наред“, допълни Панталеев. Генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев даде подробности за турнира. „Общо 306 състезатели - от Узбекистан, Америка, Русия, Бразилия и други, може би само Куба не присъства. При жените – няма категория без световна шампионка. Най-доброто ще бъде на „Странджа“. При мъжете световни и олимпийски шампиони. Финалите са на 27 февруари". Президентът Инински допълни. „Турнирът ще се проведе в зала „София“, всички противоепидемични мерки трябва да бъдат спазвани. Наясно сме, но ще изчакаме до 22 за окончателно решение. Първо трябва да мине Европейското и след това. Съмнявам се, че ще има повече промени, надявам се да имаме Олимпиада. Публика няма да има, ще е много строг достъпът, само участниците ще бъдат допускани. Всички участници са задължително с ПСР тестове. Не бихме допуснали никакви необмислени действия“. „Не, това ще зависи от подготовката на нашите състезатели. В този момент отговорността върху спечелване на медал пада върху Даниел и Радо. Няма оправдание да не спечелят такъв. Имат и опита, и младостта, сега е моментът да постигнат голям резултат“, каза Арате по отношение на очакваните квоти и медали в Токио. „Две квоти. Първо мислим за тях. Това е много добър етап от подготовката да видим на какво ниво сме“, добави Ангелов.

Генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев.

Инински обеща, че ще направи всичко възможно България да бъде домакин на Световно първенство по бокс. „Обещавам, че ще направя всичко възможно да направим Световно първенство. То е свързано с голямо финансиране, както знаете, но всичко е свързано с работа и желание за работа – това ще бъде от ключово значение за организирането на един такъв голям форум“, завърши той. /БГНЕС