Инфлацията в Турция се забавя рязко

Годишният темп на инфлация в Турция се забавя за втори месец през декември, след като достигна двугодишен връх, сочат официални данни от днес. Това подпомага шансовете на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите, които трябва да се проведат до юни.

Потребителските цени са се повишили с 64,3% през декември спрямо нивата, на които са били година по-рано, съобщи държавната статистическа агенция, в сравнение с 84,4-процентното увеличение на годишна база през ноември. Анализаторите обясняват рязкото забавяне с т.нар. базов ефект, който прави годишните увеличения на цените по-малки в сравнение с изключително високите нива 12 месеца по-рано.

Последното отчитане все още е по-високо от това във всеки друг развиващ се пазар, с изключение на Аржентина. Но то изпълнява предизборното обещание на Ердоган, че инфлацията ще започне да намалява в началото на годината, след като миналата година достигна най-високите си нива от 1998 г. насам.

Икономиката на Турция преминава през конвулсии, откакто Ердоган стартира необичаен експеримент през септември 2021 г., с който се опита да се пребори с инфлацията, като намали разходите по заемите. Лирата започна да губи стойност почти веднага, тъй като потребителите побързаха да изкупуват злато и долари, за да защитят спестяванията си. Цените на вносните стоки, като петрол и газ, се покачиха, създавайки инфлационна спирала, която номинално независимата централна банка подхрани допълнително, като продължи да понижава лихвените проценти. Годишният темп на инфлация достигна своя връх от 85,5% през октомври 2021 г.

Икономическата криза принуди Ердоган да промени външната си политика, като възобнови икономическите съюзи с богатите на петродолари съперници в арабския свят и увеличи търговията с Русия, въпреки войната в Украйна. Тези сделки спомогнаха за увеличаване на резервите на Турция в твърда валута, което позволи на страната да стабилизира лирата. Освен това правителството принуди износителите да конвертират 40% от доларовите си приходи в лири, което допълнително подкрепи турската валута. Стабилизирането на лирата спомогна за намаляване на темпа на нарастване на цените.

Анализаторите обаче предупреждават, че вълната от популистки мерки за социална подкрепа, които Ердоган обяви в навечерието на изборите, правят настоящата икономическа политика неустойчива.

"Турция е изправена пред много трудни икономически перспективи след изборите, поради сегашния катастрофален набор от политики", заяви в Туитър Тимъти Аш от BlueBay Asset Management.

Ердоган се зарече да не повишава основния лихвен процент, който е 9% и представлява само част от годишната инфлация. /БГНЕС, АФП