Името на Станишев не фигурира в листата на Изпълнителното бюро на БСП

Изпълнителното бюро на БСП ще предложи готова листа със 17 кандидати за европейските избори на днешния ационален съвет на партията на „Позитано” 20, предава репортер на БГНЕС. Още преди началото му стана ясно, че името на президента на ПЕС Сергей Станишев въобще няма да фигурира в изборната листа на левицата за предстоящите на 26 май избори за Европейски парламент. Изпълнителното бюро на левицата ще предложи на Националния съвет на второ място да бъде Янаки Стоилов, след това Деница Златева, Иван Кръстев - бивш зам.-министър на образованието, както и Иво Христов - началник на кабинета на президента. Последното място в листата е отделено за Емил Георгиев от „Екогласност”. Решението дали Станишев ще се включи в надпреварата за изборите за Европейски парламент предстои. Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и член на ИБ на БСП Драгомир Стойнев коментира, че е безспорно, че Сергей Станишев има голям европейски потенциал, но председателят на най-големият конкурент на европейската левица - ЕНП Жозеф Дол, също не е член на ЕП.

на снимката: Сергей Станишев / архив

Станишев: Листата на БСП е един голям подарък за ГЕРБ

Корнелия Нинова избра не подхода за диалог и съгласие, а за конфронтация и налагане на своята воля. Това създаде доста напрежение в БСП, заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев преди началото на Националния съвет.

„БСП трябва да отговори на четири въпроса. Първият – какво казваме на членовете на нашата партия? Месец и половина се провеждаха събрания, конференции и партията се произнесе категорично за своите предпочитания. Дали Националният съвет ще каже, че се вслушва в гласа на партията или всичко това е било един фарс. Второ – какво е посланието на БСП към обществото? Начинът, по който се управлява БСП, ще бъде транспониран в начина, по който се управлява България, ако ние спечелим управлението. Всички виждат, че има очевидна тенденция за превръщането на БСП във вождистка партия, в ГЕРБ номер 2. Въпросът е дали българите искат такава алтернатива“, посочи Станишев.

Според него БСП трябва да си даде и ясна сметка какво е отношението на партията към Европа и ЕС, както и дали запазва своята проевропейска идентичност.

„Всечи член на Националния съвет трябва да поеме своята отговорност чрез гласуването, което предстои днес“, призова Станишев по повод на днешното утвърждаване на евролистата на БСП, която определи като „голям подарък за ГЕРБ“.

Една от изненадите в листата се оказа началникът на кабинета на президента Иво Христов, който вероятно ще заеме четвъртото място в нея. „За мен най-важната кауза си остава успехът на мандата на Румен Радев. Президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема“, коментира той на влизане на заседанието.

Като напълно „неприемливо и неправилно“ определи отсъствието на Сергей Станишев от листата Георги Пирински. „Едва ли не се създава впечатление, че хора, които не са членове на БСП, имат някакъв вид предимство“, подчерта Пирински, според когото това ще се отрази отрицателно на изборните резултати на БСП.

Бившият лидер на левицата Михаил Миков влезе на заседанието отказвайки коментар пред медиите, а на входа на партийната централа стана и едно недоразумение. Георги Божинов първоначално не бе допуснат в сградата, но след кратко уточняване с охраната влезе вътре. /БГНЕС