Има увеличение на заболяванията от хепатит „А“ в Бобов дол

24 са случаите на заразени с хепатит А в Бобов дол, казаха за БГНЕС от РЗИ-Кюстендил, предаде кореспондентът на агенцията за региона.

„Заболелите са както деца, така и възрастни, каза д-р Илияна Кръстева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция-Кюстендил.

Според нея увеличението на заболелите от Хепатит „А“ е факт от месец октомври м.г., като за м. януари на т.г. данните все още не са обработени.

„Има увеличение на заболяванията, повечето са в епидемична връзка помежду си. В момента са регистрирани два „взрива“ – единият е в училище „Христо Ботев“, вторият е в домашно огнище“, уточни д-р Кръстева.

Според нея един от „взривовете“ от м.г. е отминал, и бе категорична, че заболяването не се дължи на замърсени водоизточници, нито на горенето на отпадъци, а на мръсните ръце.

„Болните се заразяват заради мръсни ръце, хепатитният вирус се отделя от болния чрез изпражненията, за това сме предписали противоепидемични мерки: миене на ръцете и дезинфекция на тоалетните и контактните повърхности като дръжки на врати и др.“, допълни д-р Кръстева. /БГНЕС