"Има такъв народ" представя проектокабинета си на трите партии

„Има такъв народ“ ще проведе ключови разговори в Народното събрание с три политически сили, на които ще представи структурата и състава на своя проектокабинет, предаде БГНЕС.

Първата среща ще бъде с представителите на "Изправи се БГ! Ние идваме". Тя ще се състои в 14.00 часа. От 15.30 партията на Слави Трифонов ще има разговори с „Демократична България“ на Христо Иванов, а последната среща е предвидена за 17.00 часа и тя е с БСП.

На 30 юли президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на кабинет на Пламен Николов, който беше номиниран за премиер от ИТН. Докторът по философия на икономиката и правото, който идва от частния бизнес, обеща да състави правителство в посочения от закона срок. Неговата номинация беше изненада за мнозинството от политическите сили и анализаторите.

Пламен Николов обяви, че има пет приоритета: 1. Планът за възстановяване и развитие; 2. Преизчисляване на пенсиите; 3. Правосъдна реформа; 4. Подготовка за възможна нова вълна на пандемията от коронавирус; 5. Мажоритарен вот. "Надяваме се да получим подкрепата за тези 5 приоритета в парламента. Държим да получим подкрепата на „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, заяви на свой ред Тошко Йорданов.

Това е вторият проектокабинет, който предложиха от ИТН. Първият бе начело с бившия министър от НДСВ Николай Василев. Той беше предложен от Слави Трифонов в деня след провеждането на предсрочните парламентарни избори, още преди да се известни крайните резултати от тях. Малко по-късно под натиска на общественото мнение Трифонов бе принуден да оттегли предложението си.

Седмицата преди връчването на мандата премина под знака на интензивни експертни разговори между ИТН и трите партии – ДБ, БСП, ИБГНИ, на които бяха обсъдени политиките в редица области като енергетика, здравеопазване, социална политика, правосъдна реформа и др. Всички участниците в тях заявяваха, че се водят разговори за политики, а не за личности и назначения. По повечето въпроси партиите констатираха след разговорите, че по-скоро нямат сериозни различия.

Въпреки това още в средата на миналата седмица от „Демократична България“ отправиха остри критики към ИТН, които продължиха с разменя на реплики между лидерите на двете формации Христо Иванов и Слави Трифонов. Трифонов обвини ДБ, че се интересуват от постове, въпреки че са четвърта сила. Според него те се правят на по-важни, отколкото са. А Иванов отрече това и заяви, че никога не са искали постове и тяхната единствена цел е разграждане на модела на Сараите. /БГНЕС