Илва Йохансон шокирана от доклада за прикриване на нарушения на човешките права в Гърция

Комисарят по вътрешните работи на Европейския съюз Илва Йохансон заяви, че е била "шокирана", когато е прочела неотдавнашен доклад за това, че Frontex, агенцията на ЕС за защита на границите, е прикрила незаконното изтласкване от Гърция в Егейско море на мигранти и лица, търсещи убежище.

Пред членовете на Европейския парламент в Брюксел Йохансон заяви, че са взели въпроса на сериозно, след като за първи път се появиха твърдения за това, че Гърция изтласква мигранти обратно към Турция.

През февруари Европейската служба за борба с измамите (OLAF) изготви доклад за ролята на Frontex в нарушаването на основните права по външните граници на ЕС.

Йохансон заяви, че докладът разкрива личното лошо управление на трима души от ръководството на Frontex, включително на тогавашния директор.

Подчертавайки, че Frontex носи важна отговорност за защитата на основните права на човека, като същевременно опазва външните граници на ЕС, тя заяви, че злоупотребата с власт от страна на предишното ръководство е много сериозен проблем.

Това е накърнило перспективите на институцията да изпълни мандата си, добави тя.

Според доклада на OLAF, който беше оповестен от базирания в Германия уебсайт за свобода на информацията FragDenStaat, Der Spiegel и Lighthouse Reports, Frontex е укривала случаи на възможни нарушения на правата на човека от собствените си служители по основните права, спирала е въздушното наблюдение, за да избегне регистрирането на незаконни дейности, съфинансирала е гръцки части, които са извършвали отблъскване, и е подвеждала органите, отговорни за надзора на агенцията.

В доклада се подчертава, че гръцки високопоставени служители твърдят, че не са прочели доклада, а гръцкият еврокомисар Маргаритис Схинас, в чийто ресор влиза миграцията, отказа да коментира дали самият той е бил информиран за твърденията.

През последните години Frontex е подложена на критики заради предполагаемо лошо отношение към мигрантите, което често застрашава живота им.

Турция и световни правозащитни групи многократно са осъждали незаконната практика на Гърция да отблъсква търсещите убежище, като твърдят, че тя нарушава хуманитарните ценности и международното право, като застрашава живота на уязвими мигранти, включително жени и деца.

По-рано тази година ръководителят на Frontex Фабрис Лежери подаде оставка на фона на скандала.

Групи за защита на правата на човека са документирали и други нарушения на правата на човека по границите на ЕС, където работи Frontex. /БГНЕС, Анадолска агенция

Брюксел / Белгия