Илон Мъск оцени Twitter на едва 20 милиарда долара

Според вътрешен имейл, видян от американски медии, Илон Мъск е определил настоящата стойност на Twitter на 20 милиарда долара, което е по-малко от половината от 44-те милиарда долара, които той плати за платформата за социални медии само преди пет месеца.

Електронното писмо до служителите се отнася до нова програма за компенсиране на акциите в базираната в Сан Франциско компания и до разпределянето на служителите на акции в X Holdings - компанията, която е чадър на Twitter, откакто Мъск я закупи в края на октомври.

Планът за компенсация оценява платформата на 20 млрд. долара, което е малко повече от стойността на Snap (18,2 млрд. долара), компанията майка на Snapchat, или на социалната мрежа и уебсайта за творчество Pinterest (18,7 млрд. долара), които за разлика от Twitter се търгуват публично.

Запитване, изпратено по електронната поща от АФП до отдела за комуникации на Twitter, генерира автоматичен отговор под формата на емотикон.

Във вътрешния имейл Мъск описва бруталното свиване на стойността на Twitter. Той казва, че платформата е била изправена пред толкова сериозни финансови затруднения, че в един момент е била на ръба на фалита.

"Тенденцията беше Twitter да губи около 3 млрд. долара годишно", казва Мъск в съобщение, публикувано на платформата.

Той цитира спад на приходите от 1,5 млрд. долара годишно и тежест по обслужването на дълга в размер на същата сума - което я оставя с "пари само за 4 месеца".

Мъск, който е мажоритарен собственик на акциите на Twitter, добави просто: "Изключително тежко положение".

След това той заяви, че тъй като рекламодателите - много от които напуснаха платформата, след като меркантилният милиардер я купи - сега започват да се връщат, "изглежда, че ще излезем на печалба" през второто тримесечие на годината.

Откакто пое контрола, Мъск рязко съкрати заплатите на групата - от 7500 на по-малко от 2000 служители.

Мъск, който е и главен изпълнителен директор на Tesla Inc. и на аерокосмическата група SpaceX, заяви, че Twitter ще позволи на служителите на социалната мрежа да осребряват акции на всеки шест месеца. /БГНЕС