Илияна Йотова: Единствената вина на Радев е, че даде шанс на Петков и Василев

След 12 години управление на ГЕРБ, мнозина от нас повярвахме, че е възможна промяна. И натоварени с много очаквания, разочарованието беше много бързо и от голямата любов, се получиха големите резерви в хората, включително и в мен.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ тази сутрин. Тя коментира актуалните теми от дневния ред на страната – предстоящите избори и събитията, довели до тях, както и темата за доставките и цената на природния газ.

Остана една горчивина след това управление. Сякаш стана война между различни лобита. Обвиненията между „Продължаваме промяната” и „Има такъв народ”, и по-малко останалите партии, като че ли обясниха на нас българските граждани, че битката беше на едни пари срещу други пари. Ето това кара гражданите да не гласуват на избори, коментира Йотова.

Според нея по-малко хвалебствия и повече реализъм няма да навредят на никого. Визирайки изказвания на бившия министър-председател Кирил Петков, Йотова подчерта, че вместо признаване на грешките, виждаме „една тийнейджърската амбиция и обяснение на много тежките проблеми и нерешени проблеми, които кабинетът завеща”.

По думите на Илияна Йотова президентът Румен Радев има само една вина по отношение на Кирил Петков и Асен Василев, които участваха като министри в негов служебен кабинет, а, именно им е дал шанс.

Те се обърнаха срещу президента, вместо да търсят съюз. Този, който ги съветва, очевидно не им мисли доброто, коментира още вицепрезидентът.

Запитана за тежките критики, които прелетяха между Радев и БСП след нереализирането на третия управленски мандат, Йотова каза: Нито аз, нито президентът имаме проблем с БСП. Очевидно те смятат, че част от неуспехите им се дължат на президентската институция.

Вицепрезидентът припомни, че днес следобед ще има изключителна важна среща на „Дондуков” 2. Тогава Радев ще се срещне със собственика, ръководството на строителната фирма и проектанта на междусистемната газова връзка с Гърция.

Служебният кабинет трябва да реши въпроса, а другите просто могат да говорят, заяви Йотова относно подсигуряването на доставките на природен газ за предстоящия зимен сезон.

Според нея протестите пред президентството безспорно са политически мотивирани, но подчерта, че и един човек да има пред сградата – очевидно той има своите мотиви.

Категоричното ми становище е, че България трябва да търси решение за газа с всички свои европейски партньори. Решението е общоевропейско, заключи вицепрезидентът. /БГНЕС