Илиян Василев: Енергийна терапия за коалиции

Дискусията по темата „Енергетика“, инициирана от „Продължаваме промяната“ с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ прилича на коалиционна психотерапия. Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт и дипломат от кариерата Илиян Василев.

Той определи разговорите като „важни, интересни, създаващи илюзията за интеграция на зрителя, така че той да се чувства част от един много дискретен и поверителен процес“.

„Коалиционната терапия е много добра, за да могат страните да усетят, че могат да адресират проблеми и заедно могат да работят и да направят коалиция. За „Продължаваме промяната“ това е полезно, защото останалите партии, които могат да бъдат част от една бъдеща коалиция, изразяват своите позиции. И когато утре възникне някакъв проблем, „Продължаваме промяната“ ще кажат: ние питахме, заедно го решихме, сега не можете да се отделяте от отговорността за едни или други политики“.

Но ако тази дискусия бъде разгледана от професионална гледна точка: състоянието на пациента, неговото диагностициране и лечение изглежда недостатъчно и фрагментирано, каза Василев.

Според анализатори в дискусията липсваше диагностиката, защо българската енергетика е попаднала в това състояние. Какви са вътрешните и външни фактори.

„Аз и много от експертите оценяваме, че голяма част от проблемите са екзогенни, т.е. външни, произтичащи от политики, които се правят извън България. Все едно да направите метеорологична прогноза и да кажете: има един ураган, който се е насочил към България, но ние ще вземем мерки да си затворим прозорците. В този смисъл беше много важно да се направи анализ.

Ако с тази скорост климатичните политики, които се приемат на ниво ЕС, ни сполетяват, много трудно ще можем да компенсираме тези проблеми. На пръв поглед интеграцията и либерализацията на енергийния пазар са много добро нещо. Но на втори поглед се вижда, че ако вие се интегрирате с проблемна зона, това означава, цените на електроенергията да скочат, както са при индустриалните потребители“, подчерта Василев.

Според него каквито и мерки да бъдат взети тогава, „голяма част от националното богатство ще отива в полза на енергийни фирми и на такива, които са посредници на евросубсидии и на друг тип субсидии“.

Според него още по-лошото е, че тези високи енергийни цени се случват в особено чувствителен етап на възстановяване на икономиката. Той също така предупреди, че страните с пъти по-ниски цени на тока ще привлекат повече инвестиции, а останалите – дългосрочно прогнозируемо намаляване на конкурентоспособност, а от там на доходи.

„Второ има проблем със структурата на нашата енергетика. Разговорът за това къде и какво трябва да се направи не се състоя. Имаше много интересни идеи, децентрализация, индивидуални фотоволтаици, т.е. българският потребител да стане просюмър. Но трябва да се каже, че колкото повече потребители станат производители дори само за себе си, толкова повече ентропията в системата се засилва, защото тази енергия трябва да се балансира“, заяви Василев.

Анализаторът подчерта, че в новия План за възстановяване и развитие, т.е. българския прочит на енергийния план, който представихме в Европа, има проблем. Той се крие в това, че Планът залага на промени, които са базирани на кешова база, т.е. откъде може да очакваме пари и как да ги оползотворим.

„Но това не е непременно терапията, която трябва да се приложи спрямо енергийната система. По-голяма част от мерките и вниманието са мотивирани от усвояването на бюджети – български или външни, а не изведени от необходимостта за определен тип реформи или структурни промени в самата енергетика. Да, има наченки и на тези неща. Много ми хареса акцента върху геотермалната енергетика и ВЕИ-та, но те не дават повече от 7-9% от производството, а другата част? Тук опираме до същността. Има политики, има институции, има и кадри. Това е триединството на енергетиката, която трябва да се промени“, заяви Илиян Василев.

Според него акцентите в плана, който България предложи на ЕС, могат да бъдат новите звена на корупция.

„Защото това са лесни пари, извънпазарни пари. В тези планове залагаме батерии. Това е най-безумното нещо, което може да се направи, защото съотношението полза към разход е убийствено. Това е най-скъпият вид енергия и ние ще хвърлим там парите, защото били европейски или наши. Защо? За да избягаме от проблема с балансирането. Защото балансиращата енергията ще скача още повече. Колкото повече прекъсваеми източници вкарате, толкова повече нараства нуждата от балансираща енергия. Това е желязно уравнение“, подчерта Илиян Василев. /БГНЕС