Илия Налбантов: Радев обслужва Москва, Петков неглижира отбраната

Поведението на президента Румен Радев и неговият личен страх да се ангажира с предоставянето на въоръжение на украинската армия е неразбираемо. Той на практика стана съюзник и изпълнява опорните точки на Москва. Това не е приемливо.

България е тотално закъсняла с превъоръжаването. Правителството не прави нищо за изработването на ясна програма за превъоръжаване. Незабавно трябва да се освободим от съветското въоръжение, което е остаряло и не можем да поддържаме, и на негово място да дойдат високотехнологични западни системи.

Това заяви в интервю за БГНЕС Илия Налбантов, военен експерт и председател на асоциация „Джордж Маршал – България“.

Той е категоричен, че позицията на България по украинската криза трябва да бъде заедно със световната общност – европейска и евроатлантическа. „Целият свят е настръхнал и осъжда действията на режима на Владимир Путин в Украйна. Русия навлезе във фазата на изпепеляване на градове и безогледна ликвидация на цивилни граждани, което е неприемливо от всякаква гледна точка“, заяви военният експерт, който е и бивш началник на кабинета на министъра на отбраната Велизар Шаламанов.

Налбантов подчерта, че България трябва да се присъедини към страните, предоставящи военна помощ на Киев.

„България предоставя хуманитарна помощ, но не се е ангажирала с предоставяне на боеприпаси на украинските защитници. Ако София не предостави оръжие на Украйна, на страната ни ще бъде сложен жесток етикет. Това клеймо ще стои на нашето чело и няма да можем да поискаме каквото и да било, защото няма да имат доверие в нас“, предупреди експертът и добави, че трябва да се заема страната на слабия, на нападнатия.

„Трябваше да подпомогнем Украйна с най-елементарното – каски, бронежилетки и др. Това можеше да бъде направено още в първите дни, но не го направихме. Сега се искат по-тежки решения и те трябва да бъдат взети незабавно“, категоричен е Илия Налбантов.

Той коментира и позицията на президента Румен Радев по украинската криза.

„Не искам да кажа нещо, което ще накърни президентската институция, защото тя е един от стълбовете. Но поведението на президента и неговият личен страх да се ангажира с предоставянето на въоръжение на украинската армия е неразбираемо. Той на практика стана съюзник и изпълнява опорните точки на Москва. Това не е приемливо. Чудя се какво ще бъде отношението на нашите съюзници, когато той отиде на срещата на върха на НАТО след няколко дни. На тази среща той има последен шанс. След като се върне от нея, Радев трябва коренно да промени позицията си. Ако не я промени, ние ще страдаме от тази недалновидна политика. Защото както нямаме Шенген, така няма да имаме високотехнологична и ефикасна армия“, предупреди Илия Налбантов и призова българските граждани и политици да не се страхуват от Путин.

Според него България пропиля годините от 2014 г., когато беше анексиран Крим. До ден-днешен ние се ослушваме и не желаем да направим тотално превъоръжаване на нашата армия. Разполагаме с технологично и физически остаряло въоръжение, което едва ли ще ни защити. Това са технологии от средата на ХХ век. Нямам как с тях да побеждаваш в съвременна война и да защитиш собственото си население, посочи експертът.

Българското правителство не прави нищо за създаването на ясна програма за превъоръжаване. Незабавно трябва да се освободим от съветското въоръжение, което е остаряло и не можем да поддържаме, и на негово място да дойдат високотехнологични западни системи. Това може да стане по линия на двустранните споразумения със страните-членки, както го направи Словакия със замяната на С-300. Съюзниците веднага се отзоваха и покриха този дефицит на словашките въоръжени сили. По същия начин и ние трябва да подходим, защото няма как да воюваш с морално остаряла техника, която може да порази собствените войници“, заяви председателят на асоциация „Джордж Маршал – България“.

Той алармира, че много скоро няма да можем да поддържаме нашите МиГ-29 и Су-25.

Трябват кардинални, радикални политически решения, така че ние да заместим очертаващите се дефицити със съюзнически компоненти. В България трябваше да бъде дислоцирана една учебно тренировъчна ескадрила и нашите летци незабавно да започнат обучението и да носят бойно дежурство. Така да тренираме българските пилоти съвместно с американските ВВС. Даже няма идея да се вземе такова радикално решение“, заяви Налбантов.

Според него с превъоръжаването трябва да се ангажира и българският бизнес.

Много е важно нашите предприятия да станат част от натовския компонент за производство на бъдещи високотехнологични оръжия. Това е и шанс за развитието на българската наука. Ако ние не използваме този шанс в момента, а се колебаем, доверието към нас ще доведе до това, че на нас няма да ни бъдат предоставени върхови технологии за организиране на нашата отбранителна индустрия. За да се преодолее недоверието между бизнес и администрация, се обръщам към ръководството на Министерски съвет и Министерството на отбраната бизнесът да определи заместник-министъра на отбраната, който ще отговаря за цялостния процес на превъоръжаване. Това трябва да бъде човек, на който бизнесът има доверие. Всяко политическо назначение ще има съмнение за некоректно отношение към бизнеса. Това е важно за цялостното динамизиране на процеса и, че фондовете за превъоръжаване ще бъдат управлявани прозрачно и ефективно“, заяви в интервю за БГНЕС Илия Налбантов. /БГНЕС