Икономиката на Великобритания ще се свие през 2023 г.

Британската икономика ще се свие с 0,4% през следващата година, защото инфлацията остава висока, а компаниите спират инвестициите, което ще има мрачни последици за дългосрочния растеж, прогнозира Конфедерацията на бизнес индустрията в страната /CBI/.

"Великобритания е в стагфлация - с растяща инфлация, отрицателен растеж, намаляваща производителност и бизнес инвестиции. Фирмите виждат потенциални възможности за растеж, но ... насрещните ветрове ги карат да преустановят инвестициите през 2023 г.", заяви генералният директор на CBI Тони Данкър.

Прогнозата бележи рязко понижение в сравнение с последната от юни, когато предвиждаше растеж от 1,0% за 2023 г.

Великобритания беше силно засегната от рязкото покачване на цените на природния газ след нахлуването на Русия в Украйна, както и от непълното възстановяване на пазара на труда след пандемията от COVID-19 и трайно слабите инвестиции и производителност.

Според CBI безработицата ще се повиши и ще достигне своя връх от 3,6 % в момента до 5,0 % в края на 2023 г. и началото на 2024 г.

Британската инфлация достигна 41-годишен връх от 11,1% през октомври, което рязко сви потреблението, а организацията прогнозира, че тя ще спада бавно, достигайки средно 6,7% през следващата година и 2,9% през 2024 г.

Прогнозата за БВП не е толкова мрачна, колкото тази на Службата за бюджетна отговорност на британското правителство, която миналия месец прогнозира спад от 1,4% за 2023 г.

Но прогнозата на CBI е в унисон с тази на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която очаква Великобритания да бъде най-слабо представящата се икономика в Европа през следващата година. CBI прогнозира, че бизнес инвестициите в края на 2024 г. ще бъдат с 9% по-ниски от нивото преди пандемията, а производството на един работник - с 2% по-ниско.

За да се избегне това, CBI призова правителството да направи британската система за работни визи след Brexit по-гъвкава и да предостави по-големи данъчни стимули за инвестиции.

"Ако не бъдат предприети действия, ще бъдем свидетели на загубено десетилетие на растеж. БВП е прост мултипликатор на два фактора: хората и тяхната производителност. Но ние нямаме нито хората, от които се нуждаем, нито производителността", каза Данкър. /БГНЕС