Ибрахимович прекрати кариерата си след победата на Милан над Верона

Златан Ибрахимович обяви внезапно решението си да спре с футбола след успеха на Милан над Верона с 3:1 у дома в среща от последния 38-и кръг на италианската Серия А. На „Сан Сиро“ 41-годишният швед се очакваше да се сбогува с „росонерите“, но в крайна сметка реши да окачи бутонките.


„Това е моментът да се сбогувам с футбола, не само с вас. Първият път, когато дойдох тук, вие ми дадохте щастие, а вторият път ми дадохте любов. Посрещнахте ме с отворени обятия, накарахте ме да се чувствам като у дома си, ще бъда миланист до края на живота си. В момента има твърде много емоции за мен. Forza Milan и довиждане“, каза Ибра на терена след последния съдийски сигнал.

В хода на кариерата си Ибрахимович спечели титли в Холандия, Италия, Испания и Франция, въпреки че единственият му голям европейски трофей е Лига Европа с Манчестър Юнайтед през 2017 г. Златан е вкарвал гол във всяка година от 1999-а насам и във всяка една от 90-те минути на футболен мач. Равносметката му изглежда така - 988 мача, 573 гола, 32 трофея с Малмьо, Аякс, Ювентус, Интер, Барселона, Милан, ПСЖ, Манчестър Юнайтед, ЛА Галакси и пак Милан.

Иначе Милан надви Верона с 3:1 с гол от дузпа на Оливие Жиру и две попадения на Рафаел Леао. За гостите точен бе Давиде Фараони. Верона за момента запазва шансове да играе в Серия А и догодина, след като Специя също загуби визитата си на Рома с 1:2. Драмата на „Сан Сиро“ и „Олимпико“ не отсъстваше, след като Милан поведе с 2:1 в 85-та минута, а „вълците“ се добраха до трите точки след дузпа на Пауло Дибала в 90-та. Така Специя и Верона завършиха с по 31 точки и според регламента на първенството ще играят решителен мач тази седмица, като победителят ще остане в Серия А, а загубилият потегля към Серия Б, където са вече Кремонезе и Сампдория.

Наполи, който вече си гарантира титлата, завърши по шампионски, печелейки срещу Самп с 2:0 в последния мач на ветерана Фабио Куалярела. Освен неаполитанци, в Шампионска лига ще играят още Лацио, Интер и Милан. Аталанта и Рома ще са участници в Лига Европа, а Ювентус – от чийто актив бяха отнети десет точки, ще се подвизава в плейофния кръг на Лигата на конференциите.

Всички резултати от неделя:

Наполи – Сампдория 2:0

Милан – Верона 3:1

Аталанта – Монца 5:2

Лече – Болоня 2:3

Рома – Специя 2:1

Удинезе – Ювентус 0:1. /БГНЕС