Явор Колев: Родителите да бъдат до децата си в интернет

Призовавам родителите да бъдат до децата си в интернет. Да не бъдем императивни, да не забраняваме, да не изключваме интернет и да не използваме заплахи, а напротив да бъдем до децата си и да ги обучаваме как да бъдат в безопасност в интернет пространството. Това заяви за БГНЕС Явор Колев, експерт по киберсигурност.


Социалната кампания на Лев Инс „Пази детето в интернет” организира детски празник в столичната зоологическа градина. Явор Колев, Зоя Василев и Държавна агенция закрила на детето подготвиха забавни игри, подаръци и ценни съвети за безопасността в интернет на амфитеатралната сцена в зоопарка.

„Грижата за децата е не само на полицията и правоохранителните органи, но също на училището и още повече на родителите. Частният бизнес, като нашата компания „Лев Инс“, също дава своя принос за дигиталната безопасност на децата с кампанията „Пази детето в интернет“, каза Колев.

Той цитира последната статистика, според която за последните 3 години на пандемията кибепрестъпленията срещу деца са се увеличили над 3 пъти.


„Най-често, най-широкоразпространеното престъпление и у нас, и в световен мащаб е сексуалното изнудване. То започва в социалните мрежи с получаване на покана за приятелство от уж връстник, който всъщност е фалшив профил на сексуален насилник, който предизвиква детето. Този тип престъпници са умели психолози, които успяват да склонят детето да изпраща сексуални снимки, да извършва определени действия. С тези материали те го изнудват впоследствие за повече и повече сексуални материали, за да го изведат на улицата и да злоупотребят с него сексуално“, описа схемата Явор Колев.

Той подчерта, че ангажимент на цялото общество е да предпази децата. „Родителите от най-ранна възраст трябва да говорят за безопасността в интернет. Учителите трябва да коментират в часовете на класния, в часовете по информационни технологии различните типове опасности и начините, по които да се предпазват. Такива социални кампании, каквито прави и нашата застрахователна компания, също трябва да бъдат широко разпространявани“, каза експертът.

Зоя Василев е ръководител на CYBER 360 Academy – първата българска академия за обучения по киберсигурност, която съчетава технологичната експертиза на световно признати израелски експерти с иновациите в сферата на образованието. Тя организира и участва в обученията на деца в кампанията „Пази детето в интернет“.


„Кампанията стартира преди година и половина, започнахме на обикаляме почти всички гладове, включително села. Нашата цел беше да запознаем максимално голям брой деца с опасностите в интернет. Успяхме да обучим над 130 хиляди деца и техните учители“, разказа тя.

Тази година те са насочили своите усилия към родителите. „Те са първата бариера и за нас е важно да обучим родителите как да предпазват децата“.

Децата се обучават основно на това какво да не правят, за да не предизвикват сексуалните насилници в интернет, какво да споделят, как да не отговарят на непознати, да не се доверяват на всеки като на познат.


„Призовавам децата да споделят с родителите си, да има повече комуникация със своите родители, да не се притесняват и да не се страхуват. Също така освен с родителите си е добре да споделят и с учителите си, защото по-голямата част от времето, те прекарват със своите учители. А към родителите – не им забранявайте нищо, просто комуникирайте повече с тях и следете какво правят“, заяви Зоя Василев.

В рамките на детския празник в столичната зоологическа градина Явор Колев, Зоя Василев и Георги Иванов от Държавната агенция за закрила на детето набелязаха лесни стъпки, които всеки може да предприеме, за да защити профилите си в социалните мрежи, да ограничи достъпа до личната си информация и да избегне прерастването на кибер тормоза във физически. Образователните елементи на кампанията „Пази детето в интернет“ бяха допълнени от много игри, танци и подаръци за малките любители на животните. /БГНЕС