Ясен Тодоров: Гешев ми каза, че не е спал от 1 до 14 май заради шока от атентата срещу него

Със сигурност между 1-14 май не съм се виждал с Иван Гешев, може би сме имали 1-2 телефонни разговора и те са комуникация докато той не беше в България. Със сигурност на 14 май проведохме разговор с Иван Гешев и тогава ми сподели, че от 1 май до тогава не е спал най-вече заради шока на взрива срещу автомобила, с който той се е превозвал на 1 май.


Това заяви заместник-директорът на НсЛС Ясен Тодоров по време на изслушването си във ВСС, предаде репортер на БГНЕС.

Тодоров даде и описание на академията, в която е инструктор и преподава т.нар израелски експерт. "Това е академия по антитероризъм", уточни той.

Тодоров коментира и промените в НПК и какво му е споделил Гешев за тях.

"Основното нещо, което се случи, не е засиленият контрол над действията на главния прокурор и намирането на начин да му се търси наказателна отговорност за извършени от него престъпления посредством назначаването на прокурор, който да стане съдия и т.н., а всъщност основният текст, от който той се опасяваше и който стана факт е, че беше намалено мнозинството от членове на ВСС, което се изисква, за да бъде освободен само и единствено главния прокурор, а това мнозинство не се отнася за председателите на ВКС и ВАС. Гешев ми заяви, че ако това се случи, ще атакува този закон в КС, но се опасяваше, че срещу него ще бъде проведено много бързо производство по отстраняването му, за да няма време дори КС постанови със свое решение, че тези норми са противоконституционни, това решение няма да има ретроактивно действие, то на практика ако бъде отстранен преди такова решение на КС, вече няма да е главен прокурор. Общо взето тези негови предсказания се сбъднаха. След 14 май всъщност г-н Гешев беше в състояние на човек, който беше опрян до стена, и това е в следствие на нещата, които му се случиха в последните две седмици..", добави той.

Тодоров каза, че главният прокурор му е споделил, че "няма избор и е опрян до стената". Той цитира и думи на Гешев, че „след като се опитаха да ме убият, докато съм главен прокурор, няма никакви гаранции какво ще се случи с мен, докато съм сам на улицата, заедно със семейството ми".

Заместник-директорът на НСлС даде повече информация и за това как са се запознали с израелския експерт.

"С т.нар. "израелски експерт", който е висш офицер, се запознах на 9 март в СУ "Св. Климент Охридски", където се провеждаше конференция, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи и ролята на юристите за това спасяване. Този висш израелски офицер, неговото име съм казал пред прокурор от СГС. След приключването на конференцията имаше официална вечеря, дадена от ректора на СУ, на която присъстваха посланика на Израел, тези няколко израелски гости, между които и този висш офицер, главния прокурор, аз, Евгени Иванов, Владимир Николов и няколко представители на академичната общност най-вече професори, доценти от СУ. В края на месец март имахме покана и посетихме делегация на прокуратурата, в която, освен аз и Гешев, беше и Цветомир Йосифов. Един от дните на това посещение прекарахме в тази академия, където се запознахме с начина на обучение, където твърдя, че е на изключително високо ниво. Бяхме изрично помолени да не се съобщава за посещението там в прессъобщението на прокуратурата, имам съобщение на телефона, но не мисля, че трябва да се доказва", уточни той.

Тодоров обясни, че се с израелския експерт са били на мястото на катастрофата за около 15 минути и той е потвърдил, че това е взрив за убиване.

Според Тодоров емоционалното състояние на Иван Гешев, което е било вследствие на преживяното, е оказало влияние върху поведението му на конференцията на 15 май.

По отношение на това кое е повлияло на Гешев повече - това, че се е чувствал сам или взрива, Тодоров каза: "Със сигурност стресът и уплаха след взрива, загрижеността за сигурността на неговото семейство, писмото, което е получил при пристигането си в САЩ, няма как да не му е повлияло, както и загубената подкрепата от прокурорската колегия на ВСС, която го номинира за главен прокурор, поддържаше го три години и половина, а изведнъж в петък се входира предложение за предсрочно освобождаване. Считам, че и това е повлияло на състоянието му да се чувства сравнително сам и опрян до стената", добави Тодоров./БГНЕС