Японското имперско семейство дебютира в Instagram

Японското имперско семейство вече е в Instagram, но не очаквайте откровени селфита от официалния им акаунт, който стартира днес в предпазлив дебют на древната монархия в социалните мрежи.


Първите 19 публикации са официално подготвени снимки и видеоклипове на император Нарухито и императрица Масако, които изпълняват задълженията си при скорошни публични изяви.

Въпреки това повече от 170 000 потребители са последвали акаунта на Imperial Household Agency (IHA), който беше обявен преди седмица, но до днес беше "личен".

Японската монархия има митологични корени, датиращи отпреди повече от две хилядолетия, и всяка публична критика към императора остава табу в страната.

Присъединявайки се към социалните мрежи, институцията се надява да предизвика интерес сред по-младите поколения към това, което прави императорското семейство, потвърди за АФП говорител на IHA.

Но, може би предсказуемо, публикациите под името kunaicho_jp в Instagram не предоставят никаква информация от зад кулисите.

Строго фактологичните надписи обясняват какво е правил императорът в кой ден - от срещи с чуждестранни високопоставени гости до възхищението му от дървета бонсай, като коментарите са модерирани.

Акаунтът не следва други потребители и досега не е публикувал сторита.

"IHA е в Instagram! Мислех, че това е първоаприлска шега!", написа един потребител на X в отговор на анонса.

"Когато чух, че IHA е създала акаунт в Instagram, бързо го проверих. Но, разбира се, императорът няма да публикува "днешния си обяд с емотиконка на сърце или нещо подобно", пише друг.

Някои потребители се пошегуваха, че е добре, че имперските особи са избрали по-"цивилизования" Инстаграм пред Х, бившия Туитър.

Нарухито се възкачи на трона на хризантемата през 2019 г. на церемония, изпълнена с традиции, след като изключително популярният му баща стана първият император, който абдикира от повече от два века.

И други монархии са създали акаунти в социалните мрежи, включително британските кралски особи, които напоследък са в центъра на буря от слухове и конспиративни теории.

Манипулирането на семейна снимка, която дворецът пусна в медиите, подхрани онлайн спекулациите относно местонахождението на Катрин, принцесата на Уелс, която по-късно разкри, че е диагностицирана с рак. /БГНЕС