Японският ядрен регулатор одобри изпускането на вода от АЕЦ "Фукушима"

Японският ядрен регулатор одобри изпускането на обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима", което позволява на страната да започне изхвърлянето на отпадъците в морето това лято, предаде Анадолската агенция.


Операторът на централата - Tokyo Electric Power Company Holdings Inc., получи сертификат от Японския орган за ядрено регулиране, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) одобри плана на Япония за изхвърляне на водата чрез цялостна оценка, предаде агенция „Kyodo News“.

Съседен Китай остро се противопостави на плана и наложи забрана за внос на морски дарове от 10 региона на Япония.

Въпреки това МААЕ в своя двугодишен доклад за преглед на безопасността заключи, че изхвърлянето на ядрени отпадъци ще има "незначително" въздействие върху хората и околната среда.

Пекин обаче не е съгласен с това.

Докладът беше представен на японския министър-председател Фумио Кишида в началото на тази седмица от ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси.

"Заключението на МААЕ е до голяма степен ограничено и непълно и не успява да отговори на опасенията на международната общност относно плана на Япония да изхвърли в океана замърсени с ядрено гориво отпадни води", заяви Уанг Уенбин, говорител на китайското външно министерство.

Уенбин добави, че забележките на Гроси, че "един или двама експерти" от екипа на МААЕ са имали опасения относно доклада на агенцията за ядрените отпадъци на Япония, "още веднъж доказват, че докладът е бил публикуван набързо и не е отразил напълно мненията на експертите, участвали в прегледа".

"Когато видите, че резултатите са верни ... и никой не ви лъже, тогава може би доверието ще бъде възстановено", каза Гроси пред репортери в Токио днес.

Експерти от най-малко 11 държави са част от екипа, който е изготвил доклада на МААЕ.

"Китай призовава Япония да не приема доклада като зелена светлина", а да преустанови плана за изхвърляне и да изхвърли замърсените с ядрени отпадъци по отговорен начин, добави Уенбин.

Гроси отпътува до Южна Корея, Нова Зеландия и Островите Кук, които са настоящ председател на Форума на тихоокеанските острови, за да "отговори на опасенията, да чуе мненията, да изясни ролята на МААЕ" по отношение на ядрените отпадъци на Япония, написа ръководителят на МААЕ в Туитър.

Планът на Япония за изхвърляне на вода, обявен през април 2021 г., се сблъска със значителни критики от страна на Китай, Южна Корея, Северна Корея, Тайван и международни организации, включително ООН.

САЩ подкрепиха предложението след години на дискусии за справяне с над 1 милион тона вода, съхранявани в ядрения комплекс "Фукушима" след аварията през 2011 г.

Въпреки натиска, миналия месец Япония започна впръскването на морска вода в дренажен тунел в повредената АЕЦ "Фукушима-1", с което отбеляза началния етап на освобождаване на третирани радиоактивни отпадъчни води в океана. /БГНЕС