И македонските театри заболяха от антибългарския вирус

При безспорна команда три македонски театъра отмениха българската постановка „Вражалец“, предаде репортер на БГНЕС.

В рамките на само няколко минути театрите в Щип, Струмица и Битоля отмениха гостуването на българските актьори, позовавайки се на сходни технически проблеми, свързани с електрическата система, отоплението и покривната конструкция.

Този акт става на фона на антибългарската истерия, която достигна безпрецедентни нива през последните седмици и намери своята кулминация в жестокия побой, нанесен над македонския гражданин с българско самосъзнание Християн Пендиков. Секретарят на Българския клуб в Охрид „Цар Борис III“ беше жестоко пребит без причина. Той беше приет за лечение в петък във ВМА. В момента е изваден от реанимация и се намира в отделението по орална хирургия на военната ни болница. Пендиков многократно е заплашван с физическа разправа, дори в момента, когато се лекува в страната ни. Заради инцидента България извика своя посланик в Скопие Ангел Ангелов за консултации.

Македонските власти твърдят, че става дума за изолиран инцидент е не спират да обвиняват България във всички най-големи грехове. В това се включиха всички институции от президента през премиера до медиите им.

В тази атмосфера на омраза срещу българите и България пострадаха и културните ни връзки. Театралната постановка „Вражалец“ трябваше да се играе на 1, 2 и 3 февруари в Битоля, Щип и Струмица. Гостуването на едни от най-популярните български актьори бе по инициатива и финансиране на Фондация „Българска Памет“. /БГНЕС