И дъждът не спря хората да се ваксинират

През изминалите дни имаше сериозен брой желаещи да се ваксинират в различните ваксинационни пунктове в столицата. Репортер на БГНЕС провери какво се случва днес пред ваксинационния пункт пред „Пирогов“.

Поради лошото време или други фактори желаещите да си поставят една от трите налични ваксини – Pfizer, Moderna и Janssen – бяха драстично по-малко. Преобладаващата част от хората бяха за бустерна доза. В понеделник своя ред пред пункта на „Пирогов“ чакаха десетина души. Сред тях бе и Копринка Китанова.

„Реших да се ваксинирам, понеже съм възрастна и смятам да си сложа бустерна доза. Ще си сложа Pfizer, за да кръстосам ваксините. Преди това съм сложила Janssen. Мисля, че Pfizer е най-подходящата ваксина, защото е РНК“, каза тя.

Относно 75-те лева еднократна добавка към пенсиите, които министър-председателят Кирил Петков обеща на всички пенсионери, Копринка сподели, че парите не са достатъчни.

„За пенсионерите това е някаква помощ, но аз не съм опряла до тези пари. Децата си сложиха бустерни дози и ме посъветваха да последвам техния пример. Аз не ходя много на публични места, но въпреки това смятам, че е редно да предпазя себе си и околните. 75-те лева не са достатъчни, трябва да са повече, но все пак това е политика на държавата. Но все пак е нещо“, допълни жената.

Нейко Нейков от своя страна каза, че си слага бустерна доза, за да е по-спокоен.

„Ще си сложа бустерна доза на Pfizer. Сложих си предишната доза преди 9 месеца и смятам, че вече е време за нова. Никой не ме е съветвал каква ваксина да си сложа, това беше мой собствен избор“, уточни той.

Милен Милев, който също беше на опашката, обясни, че свободното време го е мотивирало да дойде именно днес.

„Днес имах свободно време и реших да дойда да се ваксинирам. Ще си сложа бустерна доза на Moderna, защото и предишната ми беше такава. Минаха 10 месеца оттогава и не виждам смисъл повече да отлагам“, добави той.

Даниел изрази мнение, че информираният избор би следвало да е водещ, когато става въпрос за доброволна ваксинация.

„Дойдох за бустерна доза. Минаха 6 месеца от предходната ми ваксинация и сега съм дошъл за Pfizer. Направил съм информиран избор и смятам, че това е най-добрият вариант за мен и за близките ми“, уточни той. /БГНЕС