Ново напрежение с бюджета, три партии напуснаха залата

Депутатите от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ демонстративно напуснаха пленарната зала по време на продължаващите до късно тази вечер обсъждания по актуализацията на бюджета на НЗОК, предаде репортер на БГНЕС.

Причината – бяха гласувани няколко предложения, подкрепени от останалите три формации, които променят рамката на бюджета, изискващи допълнителни разчети, а парите в касата на практика излизат на дефицит.

„ГЕРБ, ДПС и БСП правят разходи, които ги няма. Дефицит означава, че трябва да се теглят заеми или да се вдигат данъци. Ние излязохме от залата, за да се консултираме какво можем да направим, както и да предотвратим по-голяма щета“, обясни общото решение председателят на ИТН Тошко Йорданов.

„Бюджетът на НЗОК, с различни взаимно изключващи се предложения, загуби баланса си и излезе на дефицит. Дефицитът не е малко“, предупреди от своя страна председателят на ресорната комисия Любомир Каримански, според когото останалите в залата формации искат да провалят приемането му.

„В зала се обсъжда бюджет без числа. Приема се бюджет на ангро“, подкрепи тезата Мая Манолова, която изрази съмнение, че партиите на статуквото разтакават работата по бюджета, за да не могат да заседават комисиите, най-вече правна, която да работи по промените в Закона за съдебната власт.

„От няколко дни бюджетната процедура се използва, за да бъде взет за заложник парламентът и целият политически процес в страната“, смята съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

На обратното мнение бяха ГЕРБ и ДПС.

„Поведението на депутатите е безотговорно и заплашва лекарите да останат без пари, както и да не достигат средства за лечение на болни деца“, разкритикува проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ напускането на депутатите от протестните формации.

Контрира го обаче Крум Зарков от БСП, който му припомни, че до този момент от ГЕРБ са били изцяло „против“ актуализацията, определяйки изказването му като демагогия, която е недопустимо, когато става въпрос за деца.

Последва коментар от страна на Йордан Цонев. „Празната зала по време на гледане на бюджета за НЗОК говори само по себе си за тези, които ги няма. От два дни колегите ми от ДПС се опитваме да помагаме на ИТН. Поне 10 пъти ви вадим от ситуации, къде от незнание, къде от липса на опит нещата не вървят“, коментира депутатът от ДПС.

В крайна сметка парламентът проведе единствено обсъжданията по бюджета, а гласуването беше отложено за петък, както ще бъдат готови разчетите на комисията.

След парите на здравната каса депутатите трябва да се захванат и с големия бюджет на страната. /БГНЕС