HS2: "Големият британски влаков грабеж"

"Ако искате да се качите на борда на високоскоростната революция, трябва да започнете да планирате сега."


Това бяха думите на Дейвид Камерън през 2013 г., когато обяви маршрута на първата разширена британска високоскоростна железопътна мрежа, известна като HS2 - модерна влакова линия на стойност 37 млрд. паунда, минаваща през сърцето на страната, предава Politico.

Десет години по-късно британската високоскоростна "революция" е в застой.

С вече похарчени милиарди лири обещанието за високоскоростна линия, свързваща централен Лондон със северните градове Манчестър и Лийдс, изглежда обречено, тъй като правителството на Обединеното кралство подготвя втората си програма за съкращаване на проекти в рамките на толкова много години.

Поради нарастващите разходи сега изглежда, че линията няма да стигне до Манчестър, Лийдс и даже до центъра на Лондон.

Проектът се превърна в огромен срам за страната, която някога се гордееше, че е световен пионер в областта на железопътния транспорт. В момента се провеждат много анализи за способността на Великобритания да изпълнява мащабни инфраструктурни проекти навреме и в рамките на бюджета.

"Управлението беше ужасно лошо", заяви тази седмица Уилям Хейг, бивш лидер на торите и министър на външните работи на Великобритания по времето на Камерън. "Национален позор."

С безупречен синхрон съобщенията за последните съкращения на проекта HS2 се появиха точно в момента, в който верните консерватори се готвят да се отправят към Манчестър за годишната партийна конференция този уикенд. Новината изтече, когато правителствен служител беше заснет да влиза на Даунинг стрийт № 10 с видими документи.

Този уикенд се очакват протести в Манчестър, където кметът на лейбъристите Анди Бърнам е готов да се разгневи от ограничаването на проекта, който трябваше да символизира ангажимента на консервативното правителство за "изравняване" на инвестициите в английските региони. Даунинг стрийт отложи официалното съобщение, докато конференцията приключи.

Въпреки шумните упреци Риши Сунак ще се опита да спечели похвали за решението си, представяйки се като лидер, готов да се изправи срещу проблемите, които други политици се опитват да игнорират.

Но се забелязва и по-дълбоко недоволство - тежката британска бюрокрация и отношението "не в моя двор" към развитието, за което много депутати се опасяват, че оказва влияние върху големите инфраструктурни проекти.

Колко е струвало HS2 досега?

Забавянията и спираловидно растящите разходи преследват HS2, откакто Камерън и дясната му ръка Джордж Озбърн, защитник на проекта, използваха ранния си политически капитал, за да го стартират. Разходите бързо нараснаха от 37 на 50 млрд. паунда, а сега се говори, че са близо до 80-100 млрд. паунда.

През 2021 г. Борис Джонсън отмени източния участък на линията, който отвежда пътниците до Лийдс и Шефилд, в опит да довърши останалата част.

Очаква се последният кръг от съкращения да доведе до отпадане или забавяне и на западния участък на линията - от Бирмингам до Манчестър.

На всичкото отгоре южният край на линията в Лондон може да завърши в Олд Оук Комън - железопътно депо в предградие на северозападен Лондон, на 10 км от центъра на града - вместо да продължи до Юстън, една от основните крайни гари в столицата. Пътниците от Бирмингам ще трябва да слязат и да се качат на по-бавни местни услуги за останалата част от пътуването си.

Резултатът може да бъде, както казва Пол Джонсън от мозъчния тръст Institute for Fiscal Studies, нова железница "на стойност десетки милиарди, която ще ви закара от Бирмингам до централен Лондон по-бавно, отколкото в момента".

"Завършването на линията при Олд Оук Комън е почти дефиницията на железница за никъде", казва пред "Таймс" високопоставен правителствен служител.

Докато Сунак сочи с пръст вината към високоплатените ръководители на HS2, които са прибрали стотици хиляди лири под формата на заплати и бонуси, докато проектът се е провалял, сагата подсказва за по-дълбоки проблеми с начина, по който се строи във Великобритания.

Листата са на линия

Нараства чувството на отчаяние от състоянието на обществените услуги и инфраструктурата във Великобритания, което само се засилва от сравнението с близките съседи.

Сам Думитриу от групата за кампании за растеж Britain Remade установи, че дори първоначалната оценка на разходите за HS2 да е била вярна, тя би била повече от два пъти по-скъпа от цената на километър от високоскоростната връзка между Неапол и Бари в Южна Италия и 3,7 пъти по-скъпа от високоскоростната връзка между Тур и Бордо във Франция.

Разбира се, не всички подобни инициативи преминават гладко и на континента. Високоскоростната железница между Лион и Торино и тунелът между Германия и Дания са съпътствани от политически спорове, макар че и в двата случая се добавя усложнението, че се пресичат национални граници.

Друг мегапроект - високоскоростна железница, свързваща балтийските държави с Полша - се разработва от десетилетия, като са заделени милиарди евро за финансиране.

Но според Думитриу Великобритания има специфичен проблем - високите разходи и сложността, причинени от капризите на нейната система за планиране, която изглежда има за цел да защити селските райони на всяка цена. Той посочва предложеното ново пресичане на устието на Темза, за което само заявлението за планиране е струвало 267 млн. паунда - и е наброявало 60 000 страници.

Процесът на планиране на HS2 се оказа особено мъчителен поради местната опозиция по трасето на линията, която трябваше да премине през някои от най-благоустроените селски райони на Южна Англия. Гръмогласните депутати тори, представляващи засегнатите избирателни райони, успешно лобираха за много повече километри скъпоструващи тунели от планираните.

В по-общ план Думитриу обвинява британския подход "стоп-старт" към начинания от такъв мащаб, който означава намаляване на уменията и несигурност за индустрията между всеки голям инфраструктурен проект.

"Хората няма да се учат от практиката, ако сте построили само една високоскоростна железопътна линия", каза той, визирайки 100-километровата ивица, свързваща Лондон с тунела под Ламанша, построена през 2007 г., "а следващата, която ще строите, е след 10 или 15 години".

Планирани подобрения

Други казват, че в крайна сметка правителството трябва да понесе отговорността за разпадането на един голям проект, който се проваля под негово ръководство.

"Това ви казва нещо за това, къде се намира "повишаването на нивото" сега", казва високопоставен служител на Уайтхол, който не е упълномощен да говори публично. "Това правителство говори много за политическите си приоритети, но не подкрепи в достатъчна степен нито един от тях."

Сунак се надява да избегне обвиненията в предателство към Севера, като вместо това модернизира местните транспортни услуги, макар че някои са скептични доколко това ще бъде успешно без допълнителната скорост и капацитет, предлагани от HS2.

Той - както и предишните консервативни премиери - говори за преразглеждане на системата за планиране, въпреки че безброй предишни усилия са се провалили поради съпротивата на депутатите тори, които се страхуват от въздействието върху техните местни райони. Засега изглежда, че всяко ново начинание ще трябва да почака до следващите избори.

Междувременно лейбъристите на Киър Стармър не са склонни да се ангажират с HS2, преди да бъдат публикувани последните официални оценки на разходите. Неговата партия също обеща реформа в планирането като част от своите "пет мисии за растеж", но подробностите остават неясни.

Ако някой от двамата лидери успее да осъществи смислена реформа на планирането, това наистина ще бъде нова зора в британската политика. /БГНЕС