Христо Иванов: С изхвърляне на торби с пясък корабът няма да се спаси

Няма никакво значение, когато един анимационен герой бъде заменен с друг анимационен герой. Проблемът е безсмислието и слугинстването пред Пеевски. Това заяви лидерът на „Да, България“ Христо Иванов пред БНР по повод оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

„С изхвърляне зад борда на подобни торби с пясък няма да се спаси корабът, няма да стане успокояването на протеста. Ако нещо може да направи тази оставка - то е само да даде на хората усещането, че този протест има смисъл да продължи“, коментира Христо Иванов.

Социологията показва стабилна подкрепа на исканията на протеста, а кризата на това управление днес взима поредната си жертва, допълни той.

„Един анимационен герой може да си отиде, но целта е запазването на семейството. И не става дума за семейство Флинтстоун. Става дума за семейството Борисов – Гешев – Пеевски, за мафиотското семейство”, подчерта Иванов.

„Ако трябва ясно да дефинираме какво „изяде“ Данаил Кирилов – това е неговото собствено безсмислие и готовността му до безкрай да обслужва прокуратурата и задкулисието в България”, добави Иванов.

„Това е човекът, който постла червения килим пред Иван Гешев и предизвика тази огромна политическа криза в момента, защото в корена на тази криза е дейността на Иван Гешев“, подчерта още Иванов.

„Това е министърът, който окончателно потъна, когато трябваше да внесе една нова конституция, която се превърна в абсолютен погром. Погром не просто защото се оказа, че няма нищо ново в нея, а просто реорганизирани текстове от старата, зле преписани. Големият проблем на тази конституция, борисовската конституция, е, че тя не просто не реформира прокуратурата, а влошава положението с безотчетността на главния прокурор. И това е цялото безсмислие, което погълна този човек. Това безсмислие го превърна в анимационен герой, а не една или друга Фейсбук група“, коментира Христо Иванов.

„Моят проблем с неговия постинг не беше с едно или друго анимационно сравнение. Аз съм баща на две малки момчета, гледам анимационни филмчета и тези неща са ми близки. Проблемът беше, че това беше министърът, който да излезе да защитава правата на Ахмед Доган върху плажа на Росенец. Когато един министър е със съзнанието, че представлява необявената коалиция между ГЕРБ и ДПС, че излиза във Фейсбук да защитава правата на Ахмед Доган”, добави Иванов.

Запитан за варианти за овакантения пост на правосъден министър Христо Иванов посочи

„Подобни персони има, готови да обслужват Гешев, готови да обслужват сараите, да обслужват Пеевски. Няма да има проблем да намерят някой. Очевиден кандидат ще бъде Екатерина Захариева, която така или иначе е била на този пост. Г-жа Захариева може прекрасно да изпълни ролята на поредната подпорна стена на Пеевски и да продължи тази мъка с печеленето на време в опити да се пишат безумни конституции. Вече циркулира и името на проф. Близнашки - това също е вариант. Проф. Близнашки е човекът, който 2014 година е започнал да пише някакъв конституционен вариант за ГЕРБ”, каза още Иванов.

.......................... Христо Иванов се обърна днес към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в писмо, посочващо недвусмислено ясно точните проявления на кризата на законността в България. Писмото на Иванов е в отговор на декларация, обявена от страна на Прокуратурата на Република България по време на състоялото се в неделя Национално съвещание на прокурорите, с която ПРБ обяви намеренията си да сезира ЕК за “нарушения на върховенството на правото” в България. В писмото си до ЕК Иванов изразява съгласието си, че в България действително има нарушения на върховенството на правото и категоричното си несъгласие с всички останали тези на прокуратурата. Писмото съдържа подробни разяснения за причините за протестите в България – неразследваната системна корупция, както и действията на главния прокурор, довели репресивността в българската прокуратура. В изявлението си пред Съдебната палата днес Иванов коментира и оставката на министър Данаил Кирилов: “Един абсолютно безсмислен, нелеп министър на правосъдието беше застигнат от своето безсмислие и то го отнесе. Този човек беше министър на спирането на съдебната реформа. Той имаше за задача в България съдебна реформа да няма. Основната му задача беше да постеле килима пред Гешев, да наложи с всички средства неговото избиране от ВСС. Другата му задача беше да гарантира, че България няма да изпълни ангажимента, който беше поела пред ЕК за въвеждане на механизъм за независимо разследване на случаите, в които има престъпление на главния прокурор.” Иванов припомни също така, че Данаил Кирилов е човекът, предложил отменянето на измененията в наредбата за минималните изисквания за висшето образование по право – изключително важна мярка за реформа на правосъдието в България. “Една система е толкова добра, колкото са добри хората, които работят в нея. А хората са толкова добри, колкото е добро образованието, което са получили.” Предложението за новата конституция Иванов определи като “абсолютно фиаско”, с което Кирилов, по мандат от Борисов, предлага Конституцията да увеличи безконтролността на главния прокурор. “Оставката на Данаил Кирилов не променя нищо. Него го жертват, за да може да оцелее властта на главния прокурор и задкулисната власт зад него - тази на Пеевски.” - категоричен беше Иванов. “Нашата борба е за оставка на Борисов и оставка на Гешев като най-важните инструменти на Пеевски, за да може след това, след едни избори да започнем дълбока реформа на прокуратурата и изчистването на държавното управление от модела “Пеевски” и модела “Сарая на Доган”. Това е нашата борба. Тази борба ние няма да спрем. В тази борба нищо не се променя от това, че Данаил Кирилов си е подал оставката. В името на тази борба ние сезираме и ЕК с нашата гледна точка по отношение на твърденията на прокуратурата.” “Ние не сме търсили подкрепа от ЕК, защото сме готови сами да си свършим работата. Но след като прокуратурата ги сезира, ние предоставяме и нашата гледна точка”, поясни Иванов. /БГНЕС