Христо Иванов пред парламента: Искаме отчетност и реформа на правосъдието

Цялата сграда на Народното събрание е обградена от полиция, предаде репортер на БГНЕС. Полицаите не пропускат да преминават граждани по ул. „Малко Търново”. Всичко това е заради изслушването на главния прокурор Иван Гешев в правната комисия, където той представя доклад на прокуратурата, предаде репортер на БГНЕС.

Гражданите биват отпращани да преминат на отсрещния тротоар на бул. „Дондуков” с мотива, че това е зона за сигурност.

Преди това Христо Иванов от „Да, България”, евродепутатът Радан Кънев и протестиращи граждани се събраха при сградата на парламента с плакати „Оставка на Гешев, бухалката на мафията, позор”, докато вътре тече изслушването на Гешев.

Искаме отчетност от главния прокурор и реформа на правосъдието и прокуратурата, заяви Христо Иванов и изрази надежда, че по време на изслушването ще има народни представители, които ще задават въпроси и ще поискат отговорност от главния прокурор за поругаването на държавата. Иван Гешев е човекът, който седи в основата на протестите в страната, каза още Иванов.

Резолюцията на ЕП е безпрецедентен удар по престижа на правосъдието в България и дължим това на Иван Гешев. Според Конституцията, това е основание за уволнението му. Призоваваме политическите сили в парламента, които заедно излъчиха този състав на ВСС, да започнат действия за тяхното отзоваване и да им потърсят отговорност за това, че те не търсят отговорност от Иван Гешев, заявява Христо Иванов и в социалната мрежа. Формално парламентът не може да стартира импийчмънт на главния прокурор, но НС е представителният орган на българската демокрация и има легитимността да поиска от Гешев да понесе отговорност за най-голямото поругаване на доверието и репутацията на българското правосъдие в историята на съвременната българска държава, призовава Иванов. По време на обсъжданията в ЕП всички политически сили, заседаващи днес в българското НС, поеха ангажимент, че ще се предприемат мерки за съобразяване с препоръките на ЕК, на Венецианската комисия, на ЕП. Или да си изпълнят обещанията, или да си ходят, коментира и Радан Кънев. Пиар акциите на главния прокурор не могат да заменят справедливостта в едно общество. Не искам да живея в държава, в която бизнесът се страхува да не се озове в ръцете на Петьо Еврото. Не може да влизат незаконно в домовете ни и прокуратурата да мълчи. Не може Гешев да иска да превърне всички български прокурори в свой образ и подобие, заяви Надежда Йорданова. /БГНЕС