Хранителната индустрия: Гладни хора няма да има

Храна и то българска има достатъчно. Нашите производители са готови да посрещнат всички заявки. Всяка паника и презапасяване би могло основно да повлияе върху финансовия бюджет на домакинствата. Това е излишно. Българска храна има, за да посрещне всички нужди. Няма никакво основание за притеснение.

Това заяви земеделският министър Десислава Танева на извънреден брифинг заедно с представители на хранителната индустрия в България, предаде репортер на БГНЕС.

България е основен производител, основен търговец в света по експорт на пшеница. Наличността, която имаме в момента, може да ни задоволи повече от 1 година за всички нужди. Над 2 млн. тона е наличността на царевица – за вътрешни нужди ние може да издържим дори две години ако няма реколта. Слънчоглед – има налична суровина за минимум три месеца производство на олио, изброи Танева.

Хранителната индустрия има ресурси, не е необходимо запасяване, каза тя и даде думата на представителите на няколко сектора, които да успокоят населението след въвеждането на извънредно положение заради коронавируса.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, заяви, че в бранша хлебопроизводство и мелничарство няма никаква паника. Има по-голямо търсене на хляб, което за нас е добра новина. Няма колега в бранша, който да е притеснен от липсата на зърно. Възможностите да издържим са около 2 години без наличие на нова реколта, каза Кукушева.

Димитър Зоров от сектор Мляко и млечни продукти посочи, че място за притеснение за изхранването на българските граждани няма. Той призова медиите към отговорност в материалите си по отразяване на извънредното положение.

Дамян Вътов от името на месопреработвателната промишленост подчерта, че секторът е нормално запасен.

Йордан Господинов от сектор рибарство заяви, че консумацията на риба в България е сравнително малка, но „може да спрем да ловим риба и да храним България в продължение на една година без да извършваме друга дейност”. Той съобщи, че проблемът е, че българинът консумира малко риба.

Антоанета Божинова, която представлява консервната индустрия у нас, заяви, че има достатъчно произведени и консервирани храни у нас, както и такива преминали термична обработка.

Българската консервна промишленост произвежда два пъти повече отколкото е необходимостта на пазара, съобщи тя.

Жана Величкова, която представлява сектора на напитки и води увери потребителите, че няма нужда от паника. /БГНЕС