Холивуд вижда в новия филм на Нолан спасител на кината

Новият филм на Кристофър Нолан "Tenet" излезе днес, с надеждите, че ще привлече публиката обратно в кината след месеци на затваряне заради епидемията от коронавирус.

Филмът е блокбастър с история между шпионажа и научната фантастика и според анализаторите е филмът на лятото, на който се възлагат надежди да съживи ударената индустрия.

По-рано прожекцията на „Пинокио“ на лондонския площад „Лестър“ не успя да накара киноманите да се върнат в кината. На нея присъства пенсионирания аниматор Романо Модиано.

"Отидох да гледам “Пинокио“ преди няколко дни. Мисля, че бях единственият в киното. Радвах се, че съм там, но беше потискащо да няма никой наоколо", каза той за АФП. "Притеснен съм. Обичам големия екран, защо трябва да умира?"

Теса Стрийт, генерален мениджър на кино „Одеон Лукс“ на площад „Лестър“, заяви, че 61 души са се резервирали билети за първата прожекция на филма на Нолан и продажбите на билети изглеждат обещаващи в цялата страна през следващите дни.

"Винаги сме развълнувани да гледаме филми на Кристофър Нолан, защото те са фантастични", каза тя пред AFP, описвайки новото му творение като "перфектния филм" да върне публиката, в момент, в който кината постепенно се отварят отново.

"Наистина е фантастично да гледаш филм на големия екран, който наистина демонстрира какво представлява киното. Това е филм, който трябва да се види на големия екран", каза тя.

След няколко отлагания филмът, който достигна бюджет от 200 милиона долара, е първият по рода си, който се осмели да излезе по време на пандемията. За разлика от това, „Дисни“ спря плана си за излизане на „Мулан“ на голям екран, предпочитайки вместо това да го пусне по дигиталните платформи.

Последният филм на Джеймс Бонд "Няма време за умиране", който трябваше да излезе през април, също беше отложен и сега ще излезе по кината през ноември.

Но „Уорнър Брос“ имат вяра в способността на Нолан да се събира публика - и то с основателна причина. Неговото рестартиране на филмите от поредицата „Батман“ събра повече от 4 милиарда долара. Последният му филм „Дюнкерк“, който спечели три Оскара и имаше още пет номинации, включително една за Нолан като режисьор, струва 100 милиона долара и събра над 526 милиона долара.

"Tenet" е пуснат вече в повече от 70 страни, между които повечето в Европа, Канада, Австралия и Южна Корея. Излизането му в САЩ е планирано за 3 септември и се надява да се възползва от важния уикенд на Деня на труда.

Би Би Си представи Нолан, създателят на „Генезис“ и „Интерстелар“, като „владетелят“ на кината.

"Tenet" е откровено шпионски филм с таен агент, изигран от Джон Дейвид Уошингтън, когото видяхме в „Черен в клана“, по петите на злия Кенет Брана, който заплашва човечеството. Но в типичния за Нолан стил има обрат - по-специално, че героите могат да върнат времето.

"Този филм е 10 пъти по-труден за разбиране от '“Генезис'", написа корейски зрител, гледал го през уикенда. "Ясно е - Нолан е гений."

Предвид обратите в историята - някои от тях по едно и също време – филмът обещава да има много чесане по главата в края на изпълнените с много действие два часа и половина.

"Tenet" е заснет в седем различни страни и се отличава с черен герой, нещо, което лицата, които вземат решения за продълженията на 007, тепърва ще прегръщат като идея. В актьорския състав влизат и Робърт Патинсън и Елизабет Дебицки, която играе отхвърлена жена, която си възвръща свободата, както направи във „Вдовиците“ на Стив Макуин. На фона на чистия екшън има подобие на експлозивността в "Жега" или "Матрицата", включително реален пътнически самолет 747, който не е компютърно изображение. /БГНЕС