Хиляди в Белград: Вучич, ти си супер, но по-добре е да те няма!

Единадесетият протест "Един от пет милиона" завърши тази вечер пред сградата на Скупщината, където бяха запалени факли и бе развян голям транспарант с надпис "Започна се". Нов протест е насрочен за следващата събота.

Тази вечер участниците носеха плакати с надписи: "Повръща ни се от твоите успехи", "Истината е скъпоценна, затова рядко я използваш", "Вучич ти си супер, но по-добре се махни", "Вучич е най-смелият в света, защото от нищо не се срамува."

В днешния протест основното послание бе свързано с "Договора с народа", който представителите на опозиционните партии обединени в "Съюз за Сърбия" поемат ангажимент да спазват, когато дойдат на власт. Гражданите имаха възможност да се разписват върху документа и да го пускат в кутии.

Прелевич: Вучич забрави, че Милошевич е нашият фитнес треньор

В началото на протеста към гражданите се обърна адвокат Божо Прелевич. Прелевич от името на гражданите поиска правителството да спазва конституцията, законите и приетите конвенции, гарантиращи правото на своевременна информация, независим съд, демократични институции, честни избори.

"Ние не можем и няма да се откажем от борбата за нормална Сърбия. Вучич смяташе, че ще се уморим, ще спрем. Той забрави, че Слободан Милошевич бе нашият кондиционен треньор. Гражданските протести дават резултати, протестира се в 60 града на Сърбия.“

Сред плакатите имаше един с лика на министъра на отбраната Александър Вулин. Протестът се огласяваше от музика, чуваха се освирквания.

След Прелевич, представителят на Асоциацията за защита на конституционността и законността Саво Манойлович се обърна към гражданите.

"Във вътрешността на Сърбия, в къщите на хората, нахлуват татуирани престъпници и ги питат за кого ще гласуват. Докато всеки един от нас не е в безопасност, никой не е в безопасност ”, каза Манойлович.

Той посочи, че гражданите не искат никой в Сърбия да бъде преследван за собствено мислене и мнение.

Тази вечер протестът бе забележимо по-масов. В него участваха десетки хиляди граждани. Нараства и броят на журналистическите екипи, както местни, така и чуждестранни, които отразяват събитията.

Вече три месеца, всяка събота, продължават протестните походи в Белград под мотото "Един от пет милиона" с многобройни критики към властта, а основното искане е оставката на сръбския президент Александър Вучич. Това мото се роди след като Вучич заяви, че дори 5 милиона души да излязат на протест по улиците, той няма да подаде оставка.

Освен това гражданите изразяват своето голямо недоволство от работата на обществените медии в Сърбия.

Всяка събота те повтарят и исканията си да бъдат открити извършителите и поръчителите на убийството на Оливер Иванович, лидер на СДП от Косово, нападателите на Борко Стефанович, лидер на сръбската левица, както и да бъдат преследвани извършителите и на други престъпления. / ДАНАС