Хърватия спря момичетата ни в драматичен 1/4-финален сблъсък на Европейското до 16 г.

Националният отбор за момичета до 16-годишна възраст се бори и бе на крачка от влизане в полуфиналите, но отстъпи на по-високия отбор на Хърватия с 59:61.

Василева (д) не издържа на напрежението, а и натрупаната умора си каза думата, когато тя пропусна и двата решителни наказателни удара при 59:61 в полза на Хърватия.

Момичетата ни играха въодушевено и нахъсано, както го правят от началото на турнира, а в края имаха шанс да пратят мача в продължение. В последните секунди Ванина Василева направи поредния си силен пробив, но напрежението и умората й се отразиха и тя не успя да вкара наказателните удари. Въпреки неуспеха в този мач, отборът ни заслужава поздравления за играта и духа си. Тимът ни ще се бори за петото място, като в първия си мач чака нов тежък съперник - загубилия от двубоя Португалия-Сърбия по-късно тази вечер. За младите „лъвици“ Илияна Георгиева записа нов силен мач и завърши с 19 точки и 7 борби. 13 точки и 6 борби записа Микаела Дамянова. Ванина Василева завърши с 12 точки, а Валентина Веселинова - с 11. Не съм виждал по-добър баскетбол от този при подрастващите. Това заяви селекционерът на националния отбор на България по баскетбол за момичета до 16 г. Лъчезар Коцев след драматичното поражение на тима ни от Хърватия с 59:61 в двубой от четвъртфиналите на Европейското първенство, предаде репортер на БГНЕС. Наставникът сподели, че е доволен от характера на възпитаничките си и че не е виждал по-добър баскетбол от този през 15-те си години около националния отбор при подрастващите. „Значи, тия момичета са невероятни характери, освен да съм доволен, нищо друго не мога да кажа. Ние сме 12, не сме 5 – просто тези, които играят са с много по-голям опит, за някои от тях това е трето Европейско първенство. Другите тепърва ще трупат такъв, ние сме длъжни да ги опитаме, но аз им благодаря. Направихме 52 тренировки за месец и половина – понеже от 15 години се движа около националните отбори съм убеден, че не съм виждал по-добър баскетбол от този при подрастващите“, започна той. Коцев коментира и какво не достигна за място на полуфиналите, като оказа цялата си подкрепа на изпусналата решителни два наказателни удара Ванина Василева. „Народопсихология се казва. Много е важно новините да са положителни, видяхте как сме способни да побеждаваме големи баскетболни нации. Трите най-положителни неща от днес бяха борбеността, характерът и публиката. Надявам се тя да дойде и в мачовете за 5-8 място, те все пак са на 16 години, тепърва животът е пред тях. Относно Ванина, ще я прегърна, ще я целуна и ще й кажа, че я обичам“, допълни треньорът.

За финал Коцев изрази надежда, че ще остане начело на отбора и занапред, а съставът ще се запази с малко допълнителни попълнения. „Това ще реши федерацията, треньорската комисия и президента на федерацията. Надявам се да се задържи същият състав с малко допълнителните попълнения и да вървят само напред. Мисля, че оттук 3-4, че и още няколко, ще играят един ден баскетбол на голямо ниво“, завърши селекционерът на момичетата до 16 г. За тях предстои мач за 5-8 място срещу загубилия измежду Португалия-Сърбия. /БГНЕС