Хан: Отлагането на преговорите с Македония ще има драматични последици за Балканите

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан предупреди държавите-членки на Европейския съюз, че отлагането на преговорите с Македония и Албания може да има "драматични последици" за целия регион.

След вчерашната новина от Париж, че Франция остава резервирана за започване на преговори със Северна Македония и Албания през юни 2019 г., Хан алармира, че това може да подкопае доверието в ЕС и стабилността на Балканите.

„Става въпрос за доверието в ЕС, самите държави-членки определиха юни 2019 г. като дата за започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Забавянето може да окаже драматично въздействие върху целия регион“, подчерта еврокомисарят.

Хан припомни, че Македония е чакала началото на тези преговори цели десет години, защото е била блокирана заради спора за името с Гърция.

„Сега, след като този проблем е решен благодарение на политическата смелост и решителност на двамата лидери и е отбелязан големия напредък във вътрешните реформи, би било много разочароващо, ако отварянето на преговорите за присъединяване отново бъде отложено“, каза той. Еврокомисарят се надява, че страните-членки ще вземат „правилното решение“ както за Македония, така и за Албания, която, според него, също бележи добър напредък при осъществяването на реформите.

Йоханес Хан приветства усилията на френския президент Еманюел Макрон за укрепване на външната политика на блока, но тя трябва да започне с „нашите съседи от Западните Балкани“, особено на фона на конкуренцията за този регион с Русия, Китай и Турция, „които не се интересуват от европейските ценности и норми“.

Убеден съм, че френският президент ще се съгласи, че „не е в геополитическия интерес на ЕС да остави Балканите на другите играчи“, категоричен е еврокомисарят по разширяването. /БГНЕС