Гвоздейков: В НКЖИ липсват 1 500 работни места, в БДЖ 1 100

“За КНСБ е чест да можем да дадем старта на новата Федерация на транспортните синдикати, която да продължи да защитава интереса на работниците и служителите”. Това заяви Пламен Димитров, председателят на КНСБ, предаде репортер на БГНЕС.


“За нас най-важното е развитието на човешкия капитал, в България повече от 160 000 души работят в отрасъл транспорт и той се нарежда на челните места по заетост”, заяви още Димитров. Той уточни, че днешната Федерация на транспортните синдикати ще трябва да заеме своето челно място. “Искаме по-голяма част от политиците да си дадат сметка какво правят синдикатите и каква е ролята им в получаване на по-голяма справедливост. Имаме възможности във всички видове транспорт и сме ги доказали”, коментира председателят на КНСБ.

Георги Гвоздейков, министърът на транспорта и съобщенията, уточни, че близо 20 000 души са ангажирани в НКЖИ и БДЖ. “Още от встъпването ми в длъжност съм заявил, че ще съм отворен за диалог и заедно със синдикатите ще търсим решение на проблемите пред нас. Проблемите не са малко те са свързани и със заплащането. Професията железничар губи своята привлекателност именно защото заплатите са ниски. Липсата на работници в НКЖИ и БДЖ е доста голяма, в НКЖИ липсват 1 500 работни места, а в БДЖ около 1 100, по 800 човека от всяка са напуснали в последната година. Една от правилните стъпки е модернизацията на този вид транспорт”, заяви Гвоздейков. Министърът на транспорта подчерта, че се създават големи възможности за инвестиране в транспортната инфраструктура. “Работим усърдно с Гърция и Румъния по този въпрос. В мое лице синдикалната федерация ще получи подкрепа занапред”, подчерта Георги Гвоздейков.

Заместник-кметът по транспорт Дончо Барбалов заяви, че за СО диалогът е изключително важен. “Подготвили сме амбициозна програма за инвестиции в градския транспорт, правим всичко възможно да има подходящи и добри условия, отворени сме към предложения със синдикатите как да подобрим ситуацията”, каза Барбалов, след което благодари на КНСБ за дългото сътрудничество. /БГНЕС