Гутериш осъди смъртоносния инцидент с хуманитарния конвой в Газа

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъжда събитията, довели до смъртта на около 100 души, според Хамас, по време на раздаване на хранителни помощи, превърнало се в кошмар в Газа, заяви неговият говорител, предаде АФП.


"Не знаем какво точно се е случило. Но независимо дали тези хора са били убити от израелски огън, дали са били прегазени от тълпа, или са били прегазени от камиони, това са актове на насилие, по някакъв начин свързани с този конфликт", каза Стефан Дюжарик, описвайки смъртта при "ужасяващи обстоятелства".

Той изтъкна, че при раздаването на помощта не е имало присъствие на ООН.

"Отчаяните цивилни в Газа се нуждаят от спешна помощ, включително обсадените в северната част на страната, където ООН не е в състояние да достави помощ повече от седмица", отбеляза той, като повтори призива на Антонио Гутериш за незабавно прекратяване на огъня.

Генералният секретар също така е "ужасен от трагичните човешки жертви на конфликта в Газа, който вече е отнел живота на повече от 30 000 души и е оставил 70 000 ранени. Трагично е, че неизвестен брой хора се намират под развалините", заключи той. /БГНЕС