Гут-Берами ликува за четвърти път с Малкия кристален глобус в Супер-Г

Швейцарската скиорка Лара Гут-Берами завоюва Малкия кристален глобус в супергигантския слалом, след като спечели последния старт в дисциплината за сезона в Солдеу, Андора. Тя остави на второ и трето място на подиума днес Федерика Бриньоне от Италия и норвежката Ранхилд Мовинкел съответно на +0.22 и +0.47 сек.

Лара Гут-Берами.

Именно това бе и крайното подреждане в дисциплината – Гут-Берами, Бриньоне и Мовинкел. Топ 10 в днешния последен старт допълниха още Корин Сутер и Мишел Гизин (Швейцария), Корнелия Хютер (Австрия), София Годжа и Марта Басино (Италия), Кайса Викхоф Ли (Норвегия) и Елена Куртони (Италия). Рекордьорката по победи за Световната купа Микаела Шифрин остана 14-а, а Кира Вайдле (Германия) и Алис Робинсън (Нова Зеландия) бяха единствените две състезателки, които не успяха да финишират от общо 26-те, спуснали се по трасето.

Гут-Берами триумфира в крайното класиране с 413 точки. Бриньоне остана втора с 368, с две повече от Мовинкел, а Куртони и Хютер, които също бяха в борбата за Малката световна купа – съответно четвърта и пета с по 358 и 347. За Гут-Берами това бе четвърти кристален глобус в дисциплината Супер-Г в кариерата й след 2014, 2016 и 2021 години. Тя триумфира с Голямата световна купа през 2016.

За дамите предстоят още две състезания, с които ще бъде сложен и завършек на този сезон в алпийските ски. В събота има слалом, а ден по-късно е гигантският слалом, като и в двете дисциплини шампионката е ясна – носителката на Големия кристален глобус Шифрин. /БГНЕС