Йордан Тодоров: Ледът на Антарктида наистина се топи, но замърсяването е по-притеснително

Групата на учените тръгна към Антарктида, ще изследват и положат основите на българската лаборатория там.

Втората група, съставена от 8 души – предимно учени и логистици, част от 28-та Национална антарктическа експедиция, отпътува за ледения континент тази вечер, предаде репортер на БГНЕС.

Биологът д-р Росица Янева за втори път е част от експедицията. Тя добре познава какво ѝ предстои и се надява да успеят да стигнат до българската база на остров Ливингстън до 20 декември.

„Ще работя по проект, чиято задача е за изследва въглеродното съдържание в почвата там. Ще събирам проби от почви, мъхове и лишеи“, заяви тя и уточни, че ще остане на острова до края на януари.

Първата група полярници, която пристигна на ледения континент на 24 ноември, успешно разконсервира всички инсталации и базата е готова да предостави оптимални условия за реализирането на научните проекти. Всички са в добро здраве и с нетърпение очакват новото попълнение.

Строителният инженер Георги Божанин за първи път се отправя на такова пътуване. „Емоциите са положителни. Очакванията са за нещо ново и интересно. Аз ще се занимавам със строителството на новата българска лаборатория. Тази година ще изкопаем фундаментите, а до края на експедицията, през март, ще трябва да излеем основите на лабораторията”, посочи той.

Божанин каза, че строителните материали ще се купуват от Аржентина и те ще се пренасят с кораби, лодки и на ръка.

Макар, че днес няма да заминава Йордан Тодоров е отишъл, за да изпрати групата. Той ще отпътува на 6 януари, когато заминава третата група полярници и ще бъде командир на базата във втория етап на експедицията.

„Пътуването е приключение, но крие и опасности. Вчера падна чилийски военен самолет, с който пътуваме. На борда са били 38 души – наши приятели и колеги като сред тях няма българи“, съобщи Тодоров.

Той описа пътят на българските участници до полярния остров: „От София пътуват със самолет до Рим. От Рим ще летят 14 часа до Сантяго де Чили. От там с четири часов полет ще стигнат до Пунта Аренас. Същинската част на пътуването обаче започва от там. Там ще се качат на военен кораб или самолет. В случая те ще летят до Кинг Джордж. Там ще ги чака кораб. Ще се качат на чилийски кораб „Карпух“, който за 8 часа ще ги заведе до нашия остров. Там нашият екип ще ги вземе и закара до базата“, начерта пътя до остров Ливингстън Йордан Тодоров.

Пимпирев: Антарктида – освен наука, е и външна политика

По думите му в момента температурата на водата е 0 градуса, а отвън се усеща като -10, -12 градуса. Влажността е 98%.

Тодоров, който за пети път ще бъде част от експедицията, призна, че ледът там наистина се топи, но все още учените изследват на какво точно се дължи този процес.

„В рамките на 5 години целият сняг около базата се стопи. По-притеснителното обаче е замърсяването и откритият миналата година Цезий в някои от растенията. Предполага се, че той е дошъл от Фукушима“, обясни той.

И една любопитна подробност, а именно какво включва менюто на полярниците ни на ледения континент, Тодоров обясни, че храната „на края на света” е по-качествена храна, но за сметка на това шоколадът е истински лукс. „Полярниците ядем най-хубавата храна на света. Носим си месо от Аржентина – агнешко, телешко, пилешко. Хлябът се меси на място и е много вкусен. В началото на всяка група се носят и пресни зеленчуци, с цел да борим стари болести като скорбут и др. Има и много плодове, консерви”, добави Тодоров, който след Нова година ще поеме управлението на базата на острова. /БГНЕС