Гриша Ганчев: Най-голямата ми грешка е, че се доверих на ръководни фактори в държавата за стадиона

"Много грешки направих - и аз, и мои хора, но мисля, че са поправими. Най-голямата според мен е, че се доверих изцяло на ръководни фактори в държавата заради стадиона. Като имам предвид, че те са професионални лъжци, е нормално да остана с пръст в устата. Но има някакъв хоризонт сега и мисля, че ще бъде поправено това нещо. Отчитам като грешка и нарушената комуникация с феновете. Ще се вземат сериозни мерки и в това отношение и промяната ще се види в най-скоро време", обяви собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев в интервю за клубния сайт, в което отговаря на въпроси на феновете.

"В последните пет години съжалявам за смяната на Стамен Белчев и Нестор. Пак да угодим на група или групи от хора, но си мисля, че повече няма да се повторят тези работи. Трябва да се знае едно, когато станеш треньор на ЦСКА или на който и да е клуб, без значение. Работата ти от сутрин до вечер е на терена с играчите и с екипа ти. Не по цял ден на телефона, срещи с привърженици, с журналисти. Все проблемът е тез, дето дават парите, са големите боклуци. Ние сме перфектните. Дай да погледнем. Всички, които минаха през ЦСКА, къде са? Моя грешка е, че не съм уцелил на треньор, но животът е пред нас и аз си мисля, че ще уцеля рано или късно. Много ме дразнят някои треньори. Сядаме, говорим, подписваме разни договори, минават един-два месеца, бият по един-два мача, приказките са забравени и се почва - еди кой си или еди кво си са му дали кураж. Какво значи? Който е да е треньора, той е служител в клуба. На него му е обяснена политиката и само и само да се добере до договора казва "да, така ще е".

Другото нещо - като махна Стамен Белчев и Нестор, кой от треньорите произведе играч? Защото едно е да си Реал Мадрид или Ливърпул и да вземеш готови футболисти. При нас обстановката е друга и ние трябва да разполагаме с играчи, които имат качества и да бъдат произведени. И затова им се плащат такива големи пари на треньорите, за да произвеждат играчи.

Няма да се връщам назад, защото по един или друг начин изредихме всички големи табели на ЦСКА. Още не сме взели решение какво ще правим от тук нататък, но въпросът е следния: Който и да е следващия треньор, той трябва да знае, че е длъжен да произвежда играчи. Нямаме възможности да купуваме от Примера дивисион, Висшата лига, Лига 1 и Бундеслигата, а и кой ще дойде в тази джунгла. Отвратително е, което се случва в българския футбол. Ясно е, има монопол върху първенството. Ще дойде и този край. Какво ли не съм видял в живота си. Ще бъде разбит този монопол. Тогава ще се става шампион по спортен принцип. Проблемът ми на мен е, че не влизам в комбинации. Много ги дразни някои хора това нещо. Много са коварни ударите отвънка и отвътре. Свикнал съм да ме бият цял живот.

„Няма как един треньор да ти казва. „Ти ми дай парите, аз ще се оправя“. Какво значи ще се оправиш? Аз и моят сътрудник Инджов сме имали акъл да ги изкараме. Да ги вложи в клуба и някой, който е учил само събираме, да ги харчи. Няма как да се получи тази работа или поне докато съм аз. Другото нещо. Видяхме в години и тази година какво се получи. Хората ме осъдиха за е такива. Ще го купим, пък ще го гоним. Не може да се получат тези работи. Ние имаме строга финансова дисциплина. И някои, който говори от предните треньори, че нищо не е съгласувано с него, му кажете много поздрави от мен. На всеки един треньор сме му казвали – тез и тез са опциите, избери си един. Това ни е по джоба. Отделен е въпросът, че не пускаме никой да си натопи човката. И няма да стане тая работа. Това са парите на клуба”, продължи босът на "червените".

"Стойчо Стоилов не работи в клуба от една година. Второто нещо е, че големият му проблем на Стойчо Стоилов е, че е много честен човек, безкрайно коректен и не влиза в комбинации. Ако той се беше хванал с разни псевдо агенти и т.н., щеше да бъде най-прекрастният човек на света. Но Стойчо Стоилов не е корумпиран. Имам доверие в него, защото има набито око. За 20 години ми е го е доказал. Разбирам защо ги дразни - не влиза в комбинации, каквото мисли го казва. И другото нещо - опорката, че Стойчо Стоилов се меси в работата на треньорите, да са живи и здрави още 100 години, извикайте ги и да кажат на кой Стойчо Стоилов се е месил в работата и т.н.

Той докара Юнус Сангаре, мисля си, че никога повече няма да има такъв играч в България, знайни и незнайни герои направиха всичко възможно да го изгонят от клуба, защото Сангаре даваше класа на нашия отбор и още щеше да си е в клуба. Така че много сложно е за обяснение и не мисля, че трябва да занимаваме широката общественост с вътрешните борби в този клуб. Едно е ясно - кепенците са паднали, отчитам, че ние не работихме за хората, които истински обичат клуба, и не го обичат само зарадо това, че трябва да се възползват от парите на клуба", заяви Гриша Ганчев.

„Стойчо Младенов е уникален треньор. Обаче. Ние имахме договорка с него, когато мои много близки приятели настояха да го сложа, цесекари. Аз го попитах най-малко десет пъти. Кажи ми състава, ширината на състава. Неговият отговор беше: "Уникални играчи имаме, ще работим, ще надградим". Декември месец пред свидетели сме говорили с него. Той искаше да му вземем едно крило. Ние вземахме две. Отделно септември месец поиска Мухар, поиска Лам, поиска Калоян Кръстев. И тримата му бяха вземати на секундата. Март месец разбирам, че нямал широчина в състава. Окей, това е негово право. Март месец е затворил трансферният прозорец. Второ, няма и откъде да ги вземем. Трето ние бяхме изтървали коня в реката. Всичко беше свършило. Отчитам, че януари човекът е бил болен от COVID-19. Заради това бил няколко дена по болниците в Турция. Платихме всичко към болницата. Нещо има сбъркано. Аз такива мудни, тромави хора. Да кажеш, че е един… Другата опорка – те правили бойкот, че еди-кой си им бил казал да прави. Мен не ми пречи треньорът, когато побеждава. Как ще ми пречи треньор, който побеждава? Някои не успяха да разберат с опорните точки, че много мразя да падам на футбол, на сантасе и каквото се сетиш.

Другото нещо – тез играчи, коренна разлика след втория лагер в Банско есента. Почнаха да я ритат тази топка, спукаха я от ритане. Контузия след контузия от подготовката зимата. Не казвам кой е виновен. Казвам факти. Последното нещо – никой не е гонил Стойчо Младенов. Свършва мачът със Славия: „Тръгвам си“. Правя среща с него, час и половина говорим. В крайна сметка на сила можем ли да го държим Стойчо Младенов, да отчитам легенда, икона на ЦСКА. Когато дойдоха дербитата и трябва да благодарим на Алън Пардю, че иначе нямаше кой да изведе отбора. Кой да вземем в последните 7-8 мача. Човек с лиценз трябваше. Тръгва си човекът, ок. Няма проблеми. Трябва едно единствено нещо да се разбере. Клубът е над всичко. Над Гриша Ганчев, над който си изберете. Да, той трябва да уважава легендите си. Аз съм доказал, че го правя, но в крайна сметка клубът е над всичко. Легендите на клуба, получили апартаменти в онуй време. Те са дали много, но и клубът им е дал.

Дай да се върнем към Байерн Мюнхен. Колко легенди имат те. Ако всички се наредят? Да дават акъл, да са на хранилка. Какво правим с най-добре структурирания финансов клуб, който никога не е имал и 1 евро задължение? Моите уважения, респект към тези големи личности на ЦСКА, но в крайна сметка уважаваме клуба или не го уважаваме? Когато сме на работа сме на мач. Когато не сме там на заплата, ни няма на мач. Не трябва да е така. На всичките сме им дали, тези които над 100 мача ВИП карти, безплатни, да си спират колите, да отиват на мачове, да се кефят на отбора или да страдат. Няма как да се получи, бе братко. Не става така“, каза собственикът на ЦСКА по темата с напускането на Стойчо Младенов.

На въпрос дали ЦСКА е дал мача на Левски за Купата на България, Ганчев отговори: “Знам ги двете лица, които пуснаха опорката, но явно са се объркали, че и аз съм като тях - мога да се продавам денонощно. С какво да ме купи Наско Сираков? С голия си задник? С кое да ме купи? И колко пари той трябва да ми даде, че да му продам мача аз на него? Свързвало ме 30-годишно приятелство. Аз приятели нямам, имам добри познати. Най-добрият ми приятел е моето куче Пухчо. Ще преживеем и тая опорка”.

"Заедно с г-н Инджов сме дали над 80 милиона лева за времето, в което управляваме ЦСКА. А парите, които съм спечелил мога да ги подаря на господина, който ме пита", отговори бизнесменът на авъпрос какви средства е инвестирал в клуба от лятото на 2015 година насам. /БГНЕС