Григор стартира срещу американец на Ю Ес Оупън

Първата ни ракета Григор Димитров ще се изправи срещу добре познатия си съперник Стив Джонсън в откриващия кръг на последния за годината турнир от Големия шлем Ю Ес Оупън. Поставеният под номер 17 в основната схема българин загуби след отказване поради контузия от представителя на домакините на старта на Уимбълдън.

Нашият тенисист имаше здравословен проблем, който му коства евентуално по-натъташно участие в турнира Уинстън-Сейлъм, който е последен преди началото на надпреварата в Ню Йорк. Григор сподели, че е възстановен и готов за Флъшинг Медоус, където при успех над Джонсън ще играе с един измежду американеца Брандън Накашима или квалификант. Димитров и Джонсън имат осем мача помежду си, като 31-годишният хасковлия води с 5-3 в преките сблъсъци.

Григор Димитров.

Действащият шампион и световен номер 1 Даниил Медведев започва защитата на титлата си срещу американеца Стефан Козлов. Вероятни съперници на руснака в четвъртфиналите и полуфиналите съответно са Феликс Оже-Алиасим и Стефанос Циципас. Вторият поставен Рафаел Надал ще гони 23-а титла от Шлема и стартира срещу участващия с „уайлд кард“ австралиец Ринки Хиджиката. Матадорът може да се изправи срещу Камерън Нори от Великобритания на четвъртфиналите и срещу сънародника си Карлос Алкарас в последните четири на съревнованието.

Малко преди началото на турнира участие отказа трикратният шампион в Ню Йорк Новак Джокович. Той не може да пътува до САЩ заради коронавирусните ограничения на страната за хора, които не са граждани на Щатите – според тях, неваксинирани хора не могат да влизат на територията на страната. Сред останалите интересни двойки в първи кръг при мъжете са Ник Кирьос – Танаси Кокинакис, Пабло Кареньо Буста – Доминик Тийм, Франсиско Серундоло – Анди Мъри и Фабио Фонини – Аслан Карацев.

При жените, световната номер 1 Ига Швьонтек открива кампанията си срещу италианката Жасмин Паолини. Във втори кръг тя може да срещне бившата шампионка в турнира Слоун Стивънс, която започва срещу белгийката Греет Минен. Втората в схемата Анет Контавейт от Естония стартира срещу Жаклин Кристиан от Румъния. Действащата шампионка Ема Радукану, 11-а в схемата, се изправя срещу французойката Ализе Корне в първия си мач по пътя към защита на титлата. Серина Уилямс, шесткратната шампионка на Флъшинг Медоус, която се очаква да прекрати кариерата си след турнира, стартира срещу черногорката Данка Ковинич.

Сред останалите двойки при дамите, които правят любопитно впечатление, са Гарбине Мугуруса – Клара Таусон, Паула Бадоса – Лесия Цуренко, Каролина Плишкова – Магда Линет и Наоми Осака – Даниел Колинс.

Серина Уилямс.

Междувременно, Виктория Томова и Димитър Кузманов спечелиха мачовете си от втори кръг на квалификациите за турнира и са на по една победа от място в основната схема на надпреварата. Първата ракета на България при жените се наложи над №167 в световната ранглиста Йоане Цюгер от Швейцария с 6-3, 7-6 (8). За влизане в основната схема Томова ще играе срещу №182 в света Виктория Кузмова от Словакия. Българката направи четири пробива в първия сет срещу Цюгер и го спечели с 6-4. Във втората част Томова изостана с 0-3, но направи обрат и поведе с 4-3. Вики сервира за спечелване на мача при 5-4 и 6-5, но на два пъти допусна пробиви. Така се стигна до тайбрек. В него Томова спаси сетбол при 5-6, а след това изпусна два мачбола при 7-6 и 8-7. След 8-8 Вики спечели две поредни точки и затвори мача в своя полза.

Кузманов, който търси първото си участие в основна схема на турнир от Големия шлем, постигна престижна победа над британеца Лиъм Броуди, номер 131 в света, с 4-6, 6-1, 6-4 за два часа и 11 минути игра. Той не започна мача по най-добрия начин и допусна пробив още в третия гейм, който бе и единственият в целия първи сет. Това обаче не смути Кузманов и във втория сет той изглеждаше преобразен. Мико поведе с 5-0 гейма и това насочи срещата към решителен трети сет. В него имаше само един пробив, дошъл в полза на Кузманов, който спечели подаването на съперника си, за да поведе с 4-3. След това той спечели оставащите си две подавания и така се класира за третия кръг на квалификациите. Там негов съперник ще бъде американецът Брендън Холт, номер 296 в света. Досега 29-годишният Кузманов и 24-годишният Холт не са играли един срещу друг. /БГНЕС