Григор се изкачи със седем места в ранглистата

Първата ни ракета Григор Димитров е на прага на топ 20, след като се изкачи със седем места в световната ранглиста при мъжете и вече заема 21-о място.

30-годишният тенисист прогресира в класацията на ATP след втория си пореден полуфинал в последните две седмици. След достигането до последните четири в Сан Диего, Димитров стигна първи 1/2-финал и на Мастърс 1000 турнира в Индиан Уелс, където отстъпи на бъдещия шампион Камерън Нори, достигнал върховото в кариерата си 15-о място след скок с 11 позиции. След полуфинала в калифорнийската пустиня, Григор отказа участие на турнира в Антверпен и ще се включи за надпреварата от категория 500 в австрийската столица Виена, която започва на 25 октомври.

Григор Димитров.

Втората ракета на България Димитър Кузманов направи исторически дебют в топ 200 на световната ранглиста. Мико направи скок от 29 позиции и се изкачи до рекордното за него 187-о място, след като на 10 октомври спечели най-голямата титла в своята кариера. Той триумфира на турнира от сериите Чаланджър на АТР в Барселона след страхотна победа на финала над поставения под номер 1 в схемата на турнира Юго Гастон (Франция) с 6-3, 6-0. Успехът донесе на Кузманов 80 точки за ранглистата, с което той натрупа 367 в актива си и направи своя дебют сред най-добрите 200.

В топ 10 има няколко промени. Лидер продължава да бъде Новак Джокович, следван от Данийл Медведев, Стефанос Циципас и Александър Зверев. Рафаел Надал измества Андрей Рубльов от петата позиция. Каспер Рууд е девети, а Хуберт Хуркач проби в челната десетка след четвъртфинала си в Индиан Уелс. От топ 10 изпадна Роджър Федерер, който е вече 11-и.

Първата ни ракета при жените Виктория Томова се изкачи с пет места в световната ранглиста и вече заема 111-о място.

Виктория Томова.

Томова е и единствената ни представителка в топ 200 на женския тенис. Цветана Пиронкова се свлече с 61-о места до номер 244. Изабелла Шиникова също пада в ранглистата – с 11 позиции, до 261-а. Пиронкова и Шиникова са и последните ни тенисистки в топ 200 – Елица Костова губи 14 места и е под номер 307.

В топ 10 при дамите има няколко промени. Лидерка остава Ашли Барти от Австралия, следвана от Арина Сабаленка и Каролина Плишкова. С по една позиция се изкачват Барбора Крейчикова, Гарбине Мугуруса, Елина Свитолина и Белинда Бенчич. С две бележат скок Мария Сакари и Наоми Осака, която се завърна в челната десетка.

От нея отпадна Ига Швьонтек, която губи седем места и е вече 11-а. За първи път в топ 10 влезе представителката на Тунис Онс Жабер, която е осма в класацията на WTA. /БГНЕС