Греъм Уотсън: Европа има нужда от самочувствие, ЕС ще преодолее популизма

Европа може да се справи с предизвикателствата, но има нужда от самочувствие. Ако решим да се затворим в себе си и да бъдем просто една икономическа общност, никога няма да дадем на нашите граждани това, от което се нуждаят.

Това заяви в интервю за БГНЕС британският политик Греъм Уотсън, депутат в Европейския парламент от 1994 до 2014 г. и председател на групата на Либералите в продължение на повече от седем години.

Уотсън подчерта, че Европа може и трябва да се справи с мащабните геополитически промени в световен мащаб, в условията на руската агресия срещу Украйна, войната в Ивицата Газа и все по-нарастващото влияние на Китай.

„Решението изисква признаване на факта, че имаме европейски демос. Необходимо е самочувствие за справяне с тези предизвикателства. Но реалността е такава, че ние сме най-големият единен пазар в света, една от най-богатите части на света и ако решим да се затворим в себе си и да бъдем просто една икономическа общност, никога няма да дадем на нашите граждани това, от което се нуждаят“, каза той.

„Наистина трябва да се противопоставим на Владимир Путин, когато нахлува в друга държава или когато убива политическите си опоненти. Трябва да заемем твърда позиция спрямо Китай по въпроси като правата на човека и да говорим откровено с американците по някои от въпросите, по които невинаги се разбираме“, подчерта опитният политик.

Уотсън заяви, че е притеснен от разрастването на популизма в Европейския съюз и растежа на радикалните партии, с оглед предстоящите европейски избори.

„Честно казано, доста се ядосвам, когато виждам партии като "Възраждане" да ходят в Русия, сякаш я признават за част от демократичния свят. Но мисля, че Европа може да преодолее това“, каза той.

Според него много хора вече осъзнават опасността, пред която сме изправени.

„Те видяха например какво се случи в Обединеното кралство, когато руски пари помогнаха за купуването на „полезни идиоти“ като Борис Джонсън, които ни изкараха от Европейския съюз. И все пак в резултат на това съюзът стана по-силен. Това е нещо положително“, допълни Уотсън.

Той посочи, че европейските нации никога няма да бъдат обединени по примера на Съединените американски щати, защото „историята ни е различна“.

„Признаваме, че ужасните войни, които сме водили - тези, които напоиха с кръв XX век, са минало. Ние работим заедно като различни нации, говорещи различни езици, но с общи ценности. Това е важното“, обобщи Уотсън.

На въпрос на БГНЕС дали мащабните амбиции на ЕС за прилагане на Зелената сделка отговарят на възможностите, както и ще може ли блокът да се противопостави на своите конкуренти, ако приложи тези промени, британският либерал отговори:

„Сигурен съм, че има много притеснения по темата, но ако погледнете развитието на Европейския съюз, то винаги е било трудно и постепенно. ЕС осъзнава този проблем и можете да видите това например в отговора срещу Ковид-19 или реакцията след нахлуването на Русия в Украйна. Съюзът осъзна, че може да бъде силен, може да се позиционира достойно в света. Аз се надявам да видим повече от същото.“

Греъм Уотсън подчерта, че блокът е станал „по-силен през годините“, тъй като към него са се присъединили държави като България и Румъния.

„Може да бъде и още по-силен. В Западните Балкани, тук, в този регион, има държави, които се редят на опашка за присъединяване към ЕС. Европа трябва да осъзнае своя потенциал от името на всички свои граждани и да отстоява своите ценности в света“, заяви Уотсън.

„Много се радвам, че България вече е в Шенген и се надявам скоро да бъдат уредени последните детайли. България играе важна роля в това Европа да се справи с някои от трудностите в Западните Балкани и оказва помощ за присъединяването на повече държави към Европейския съюз“, каза още той. /БГНЕС