Гръцката църква призна автокефалността на Украинската православна църква

Светият синод на Гръцката православна църква /ГПЦ/ днес официално призна автокефалността на Украинската православна църква /УПЦ/.

Решението бе взето след искането на Вселенската патриаршия. В гласуването в Синода са участвали 80 архиереи. Решението бе оповестено от архиепископa на Атина и цяла Гърция Йероним.

След решението на синода, който се състои от 80 епископи на Гърция, архиепископът на Гърция Йероним оттук нататък ще споменава своя украински колега Епифаний по време на религиозни служби заедно с други регионални православни водачи и той ще бъде считан за член на семейството на Православната църква.

Този ход дойде, след като Йероним реши да разшири сесията на Светия Синод, която започна във вторник, за да могат епископите да обсъдят искането на патриарха за предоставяне на автономия на Православната църква в Украйна.

Именно Йероним постави на обсъждане въпроса по време на съботното заседание на синода - рядко събитие, което сочи намерението на архиепископа да подчертае поддръжката на гръцката църква за молбата на патриарха. На 6 януари тази година Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул декрета за автокефалия на Украинската православна църква. Преди това патриархът приветства успешното провеждане на обединителния събор в Украйна. Патриарх Вартоломей покани митрополит Епифаний за да му връчи Томос за автокефалност. По този начин Вселенският патриарх, духовният лидер на всички православни християни по света, сложи край на повече от 300 години московско владичество. Украинската православна църква е под върховенството на Руската православна църква от далечната 1686 година. /БГНЕС