Гръцката армия в повишена бойна готовност

Гръцките въоръжени сили бяха поставени в бойна готовност след разполагането на турски военни кораби в Егейско море във връзка с военни учения, планирани за 10-11 август със стрелба в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо, съобщи гръцкият портал Armyvoice.gr, специализиран в темите за отбраната.

Според портала, поради излизането на турски кораби в морето, гръцките въоръжени сили обявиха тревога, отпуските бяха отменени, а военните повикани в техните части. Мобилизацията протича бързо, особено в гранични райони като сухоземната граница при Еврос и островите. Съобщава се, че самолетът, както и корабите и подводниците на гръцкия флот, които са на ключови позиции в Егейско море, са нащрек, съобщава ТАСС. Гръцките официални власти, според обичайната си практика, нито отричат, нито потвърждават новината. В същото време, очевидно има голяма мобилизация от турска страна: десетки кораби от турския флот са разположени в райони между Родос и Кастелоризо в техните международни и териториални води. Armyvoice.gr се опитва да потвърди информацията, че Турция е дала команда на своите кораби, участващи в международни мисии, да се върнат към родните си брегове. От своя страна гръцкият телевизионен канал Open TV съобщи, че в момента 17 турски кораба са на най-важните позиции в Егейско море. Турция обяви, че военните учения ще започнат на 10 август в морската зона между Родос и Кастелоризо в отговор на споразумение между Гърция и Египет за частично ограничаване на изключителните икономически зони (ИИЗ). Според Armyvoice.gr е притеснително, че турският изследователски съд „Орудж Рейс“ и придружаващите го кораби са спрели да предават местонахождението си в неделя вечерта. Това се тълкува като знак, че искат да скрият възможния му маршрут, въпреки че военноморските сили разполагат със средства за проследяване на движението на турските кораби.

Това е второто привеждане в бойна готовност на гръцките въоръжени сили през последните седмици. В края на юли Турция обяви, че ще изпрати своя изследователски кораб „Орудж Рейс“, придружен от военни кораби за сеизмични проучвания, в район близо до гръцкия остров Кастелоризо, който Гърция счита за част от своята изключителна икономическа зона (ИИЗ). Тогава Гърция нарече сеизмичните изследвания на гръцкия морски шелф „незаконни“ и обяви бойна готовност. Напрежението след това отшумя и изследователският кораб по решение на турските власти остана на мястото си, а някои от турските военни кораби се прибраха в базите си. Гръцкият външен министър Никос Дендиас потвърди на 7 август пред канала "Отворена телевизия", че Гърция ще защитава своите суверенни права с всички средства, включително и с военни, ако Турция изпрати научния кораб „Орудж Рейс“ в гръцката ИИЗ. "Ние не заплашваме никого, не правим силни изявления и нямаме такава истерична реакция, която е характерна за другите страни в региона. Просто казваме, че като суверенна държава сме задължени от конституцията да се защитаваме и ще го правим по всякакъв начин", каза Дендиас. Гърция в четвъртък подписа споразумение с Египет за демаркация на морските граници и създаване на изключителна икономическа зона (ИИЗ), като подчерта, че то залага правото на гръцките острови на морския шелф и ИИЗ. В отговор турското външно министерство заяви, че Анкара не признава този документ, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция отново е започнала сондажно проучване за геоложки проучвания в Източното Средиземноморие.

На снимката: Никос Дендиас

Отношенията между Гърция и Турция рязко се влошиха поради меморандума за разбирателство, подписан в края на миналата година от Анкара с правителството на Либия за разграничаването на морските зони между Турция и Либия. Според гръцкото външно министерство документът, който съдържа координати за действителното разграничаване на морския шелф и изключителните икономически зони на Турция и Либия, лишава гръцките острови, които са разположени между тях, от правото на континентален шелф и ИИЗ. Гърция счита меморандума между Турция и Либия за недействителен и нищожен. /БГНЕС