Горубляне на протест, искат среща с премиера Бойко Борисов

Жителите на столичния квартал „Горубляне“ излязоха на своя редовен неделен протест. Те блокираха движението на кръстовището на булевард „Цариградско шосе“, „Павел Красов“ и „Димитър Пешев“, предаде репортер на БГНЕС.

Горублянци протестират срещу решението на Столична община да изгради Източен парк върху техните частни терени, до които нямат достъп повече от 20 години, но въпреки това плащат всяка година данък. Техният протест е съгласуван с общината, полицията се грижи да няма нарушение и напрежение.

Искаме среща с Бойко Борисов за разрешаването на проблема, който той е създал в Горубляне. По негово време, 2006 г. се измисли този план, през 2009 г. той беше препотвърден. Ние търпеливо чакахме, но на 13-тата година, откакто е законът, те го промениха, защото идваше 15-тата и зелени площи никъде нямаше да има в София. Затова промениха закона миналата година и защитиха зелените площи. Това каза организаторът на протеста Иван Димитров.

„Искаме да живеем нормално, да си ползваме имотите. Искаме всичко да бъде равно за всички. Не може „Младост” и „Дружба”, панелните жилища да не плащат данък и такса „смет” за земята, която ползват. А ние за полето, което не използваме, да плащаме данък и такса „смет”. Искаме Бойко Борисов да се срещне с нас още утре. Ако трябва ще отидем пред Министерския съвет и ще стоим докато ни приеме. Ако той каже, че нищо не става, защото хората няма да гласуват за него ако вземе правилното решение, тогава затваряме „Цариградско шосе” за един месец. Ако трябва с палатки на смени”, заяви Димитров и каза, че дават едноседмичен срок на Борисов да се срещне с тях.

Думите му бяха приети с аплодисменти от протестиращите.

„На протеста ни доведе това, че имотите са ни насилствено превзети и няма яснота какво ще се случи. Протестирам от миналата година, но досега нищо не се промени. Искаме справедливо обезщетение, защото ние имаме 8 дка. в парк „Източен”, каза Ива Кръстева.

„Над 20 години нямам достъп до терените си. От 1996-97 имаме нотариални актове, имаме всички документи, плащаме данъци като квартал на София. Никой досега не е дошъл да ни каже какво ще правят с тези имоти. Казаха ни озеленяване и край. Още по времето на Петър Диков преди 15 години ни казаха, че софиянци искат парк и блокираха местата ми. Аз имам откъм баща ми около 10 дка.”, заяви Кръстьо Кръстев и изрази негодувание от факта, че нито може да използва терените си, нито да ги продаде.

Анани Тошев разкрива един правен абсурд, според който Общината признава правото на собственост, но отказва да го възстанови.

„Ние не сме обезщетявани, не сме давали съгласие. Председателят на тогавашното ТКЗС и по решение на СГНС са решавали съдбите на нашите имоти да се застрояват без обезщетение. Говорим за „Младост” и „Дружба”, където са построени панелните блокове. Проблемът е голям и затова протестираме. Преди протестите не искаха да разговарят с нас. В последните години започнаха да ни приемат, но изглежда не ни разбират, защото реален резултат няма”, каза Тошев и обясни, че живущите в блоковете не са си купили земята под тях, а другият абсурд е, че част от земята е в активите на държавни и общински дружества, които те използват без да са платили. Той каза, че ТЕЦ София се разполага на горублянска земя, заедно с трасето на тръбите до „Цариградско шосе” и използват без да плащат. Според Тошев няма законов механизъм, по който да заведат дело и така на практика са поставени в безизходица.

Протестът започна с връчването на предупредителни протоколи от полицаите, че нямат право да блокират движението, въпреки това жителите го направиха.

На последния им протест, полицията състави актове на гражданите, обвинявайки, че нямат право да блокират входно-изходната артерия на София. След това жители от квартала се срещнаха с кмета Йорданка Фандъкова, която ги е уверила, че протестът им не е забранен. /БГНЕС