Google ще развива изкуствен интелект в Нова Зеландия

Корпорация Google ще създаде в Нова Зеландия инженерно подразделение, което ще работи върху нови решения в областта на развитието на изкуствения интелект и защитата на поверителната информация. Това съобщи вестник „The New Zealand Herald”, позовавайки се на регионалния директор на технологичната компания Каролин Рейнсфорд.

Очаква се новият филиал на Google не само да се превърне в основна база за вече съществуващия екип от инженери от САЩ, но и да създаде работни места за жителите на Нова Зеландия. Според Рейнсфорд, няколко от инженерите на корпорацията вече са се преместили от Маунтин Вю, Калифорния, в Оукланд и в Нова Зеландия вече е започнал работа „минимално необходимият екип”. Компанията очаква, тя той ще увеличи скоро състава си с местни служители.

Google работи конструктивно с правителствените институции и администрацията на корпорацията е убедена, че до края на годината ще се сформира пълният екип от инженери, каза тя.

От местния филиал на Google съобщиха, че компанията е инвестирала значителни средства за създаване на „специална връзка за Google Cloud в Нова Зеландия”. Това ще позволи на потребителите да се включат към новия свръхмощните центрове за обработка на данни на Google в Сидни и Мелбърн.

„Специалната връзка в Оукланд ще вгради Нова Зеландия в глобалната инфраструктура на Google, за да увеличи скоростта на обработката на данни и да гарантира пълната им сигурност”, каза Урс Хелзле, който ръководи инженерния отдел в Нова Зеландия.

В момента в инженерното подразделение на Google работят 50 човека, но почти всички са ангажирани или в управлението, или в областта на техническата поддръжка. В съседна Австралия във филиала на компанията работят повече от 1 800 човека, тъй като там са настанени разработчиците на Google Maps и Google Photos. /ТАСС