Google разреши приложението на Доналд Тръмп Truth Social в Play Store

Google съобщи, че е разрешила приложението Truth Social на Доналд Тръмп в своя Play Store за устройства с Android, след като е получила уверения, че то ще отговаря на стандартите на платформата за модериране на вредно съдържание.

Приложението, което Тръмп стартира, след като му беше забранено да използва Twitter заради бунта в Капитолия през 2021 г., не беше допуснато до магазина на Google заради липсата на инструменти за модериране, включително за заплахи с насилие.

Google заяви, че оттогава Truth Social е било актуализирано, за да отговаря на нейните политики за забрана на вредни публикации и е вградило ефективни системи за докладване и премахване на нежелано съдържание, както и за блокиране на нарушители.

"Приложенията могат да се разпространяват в Google Play, при условие че отговарят на нашите препоръки за разработчици, включително на изискването за ефективно модериране на генерираното от потребителите съдържание и премахване на неприемливи публикации, като например такива, които подтикват към насилие", заяви говорител на Google в отговор на запитване на AFP.

Разработчиците могат да предоставят приложения за Android на други места в интернет, но Play Store е основният източник на съдържание за потребителите.

Приложението Truth Social за устройства с Android е достъпно на уебсайта на социалната мрежа и на други места, където може да не се прилагат правилата на Google за модериране на съдържанието, според технологичния титан, собственост на Alphabet.

Версия на Truth Social, пригодена за мобилни устройства на Apple, е налична в App Store, който също прилага правила за модериране на съдържанието.

През август Google заяви, че е уведомила Truth Social, че приложението ѝ нарушава правилата на Play и изисква "ефективни системи за модериране на генерираното от потребителите съдържание", за да бъде предлагано в платформата.

Тогава онлайн гигантът заяви, че приложението на Тръмп е нарушило правилата, забраняващи съдържание, което подбужда към физически заплахи и насилие, но работи по отстраняването на тези проблеми.

Truth Social беше замислено като отговор на Тръмп на Twitter - от който той беше изхвърлен през януари 2021 г., дни след като тълпа от негови поддръжници, отказващи да приемат изборното му поражение от Джо Байдън, нахлу в Капитолия на САЩ.

Милиардерът Елон Мъск, който сключи сделка за 44 млрд. долара за закупуване на Twitter, заяви, че вероятно ще позволи на бившия лидер на САЩ да се върне в платформата. След като се опита да се оттегли, сега Мъск заяви, че проблемната сделка отново е в ход и може да приключи до края на този месец. /БГНЕС, АФП

Сан Франциско / САЩ