Големите китайски мегаполиси пропадат бързо

Почти половината от големите китайски градове потъват заради извличането на подпочвени води и тежестта на сградите заради бързото им разрастване, твърдят изследователи.


Някои градове потъват бързо, като в един от шест потъването надхвърля 10 мм. годишно.

Бързата урбанизация на Китай през последните десетилетия означава, че сега се извлича много повече подпочвена вода, за да се задоволят нуждите на хората, казват учените.

В крайбрежните градове това пропадане заплашва милиони хора с наводнения, тъй като морското равнище се покачва.

Китай има дълга история на проблеми със свличащата се земя, като Шанхай и Тиендзин са показали признаци на потъване още през 20-те години на миналия век. Шанхай е потънал с повече от 3 м. през последния век.

В по-ново време в страната се наблюдават широко разпространени доказателства за пропадане в много от градовете, които са се разраснали бързо през последните десетилетия.

За да разбере мащаба на проблема, екип от изследователи от няколко китайски университета е проучил 82 града, включително всички с население над 2 млн. души.

Те са използвали данни от спътниците Sentinel-1, за да измерят вертикалните движения на земята в цялата страна.

Разглеждайки периода от 2015 г. до 2022 г., екипът успява да установи, че 45% от градските райони пропадат с повече от 3 мм. годишно.

Около 16% от градските земи се свличат по-бързо от 10 мм. годишно, което учените определят като бързо.

Казано по друг начин, това означава, че 67 милиона души живеят в бързо потъващи райони.

Мащабът на потъването се влияе от редица фактори, сред които геологията и теглото на сградите. Но според авторите основен елемент е загубата на подпочвени води./БГНЕС