Голдън Стейт довърши Мемфис, Тейтъм върна Бостън в играта с Милуоки

Голдън Стейт Уориърс се класира за финала на Западната конференция в Националната баскетболна асоциация (НБА), след като спечели мач номер 6 срещу Мемфис Гризлис със 110:96 у дома и триумфира в серията с 4-2 победи.

След три равностойни части „воините“ спечелиха заключителната с 32-19 точки и си гарантираха място в спора за титлата на Запад. Над всички за победителите бе Клей Томпсън с 30 точки – гардът добави осем борби, като приключи с 11/22 при стрелбата от полето и 8/14 от тройката. Стеф Къри завърши с 29 пункта, седем борби и пет асистенции. С дабъл-дабъл се отчетоха Андрю Уигинс и Дреймонд Грийн, като Уигинс приключи с 18 точки и 11 борби, докато Грийн остана близо и до трипъл-дабъл със своите 14 пункта, 15 овладени топки и осем завършващи подавания. Центърът Кевон Лууни пък допринесе с впечатляващите 22 борби, 11 от които в нападение.

Томпсън (л) наказа Гризлис с 30 точки в мач номер 6.

За „гризлитата“, които отново бяха без контузената си звезда Джа Морант, Дилън Брукс бе най-резултатен с 30 точки, а 25 добави Дезмънд Бейн, но техните усилия се оказаха недостатъчни за тима от Тенеси. Голдън Стейт ще играе с победителя от сблъсъка между Финикс Сънс и Далас Маверикс, които играят при равенство 3-3 в серията, а решителният мач номер 7 в залата на „слънцата“ е в неделя вечер.

На Изток, Бостън Селтикс запази надеждите си живи за продължаване към финалите в конференцията след успех в мач номер 6 от серията с шампиона Милуоки Бъкс със 108:95 като гост.

Тейтъм избухна с 46 точки и вкара сблъсъка с Бъкс в седми мач.

В герой за „келтите“ се превърна Джейсън Тейтъм, който изригна с 46 точки, като завърши със 17/32 при стрелбата от полето и 7/15 от тройката. Крилото на Селтикс прибави девет борби и четири асистенции към страхотното си представяне. С по 22 и 21 пункта се отчетоха съответно Джейлън Браун и избраният за Защитник на годината в НБА Маркъс Смарт.

Тимът на Име Удока превъзмогна невероятното представяне на двукратния носител на приза за Най-полезен играч в Лигата Янис Адетокумбо. Гръцкият баскетболист завърши със страховит дабъл-дабъл от 44 точки и 20 борби, като добави и шест асистенции, но усилията му бяха недостатъчни да пратят Бъкс на финала в Източната конференция. 17 пункта добави героят от миналия мач Джру Холидей, а с 14 се отчете Пат Конатън. Решителният двубой номер 7 от серията е в неделя 15 май. /БГНЕС