Голям ден за италианската лека атлетика в Токио

Италианската лека атлетика имаше един от най-успешните дни в историята си, след като в рамките на минути представители на страната спечелиха олимпийските титли в скока на височина и спринта на 100 метра по време на третия ден на лекоатлетическия турнир на Олимпиадата в Токио.

Марсел Джейкъбс и Джанмарко Тамбери

В сектора за скока на височина Джанмарко Тамбери и катарецът Мутаз Еса Баршим си поделиха олимпийската титла. В изключително силно състезание, първото в историята на каквото и да е ниво, в което седем състезатели преминават 2.33 метра, Тамбери и Баршим бяха безгрешни до 2.37 включително и след по три грешки на 2.39 решиха да поделят златния медал, вместо да се надскачат.

По този начин и двамата стигнаха до дългоочаквания върхов в момент в кариерата си след тежки изпитания. Тамбери бе фаворит за титлата с резултат 2.39 преди Олимпиадата в Рио де Жанейро, но три седмици преди началото на Игрите през 2016 година получи много тежка контузия на глезена при опит да скочи 2.41, която застраши продължаването на кариерата му. Италианецът премина през много тежки моменти, които днес олицетвори като остави на пистата до себе си шината, която е носил след операцията, преди да направи последния си скок.

От своя страна Баршим е абсолютен доминатор в дисциплината в последните години, но досега олимпийското злато му убягваше, като в Лондон 2012 спечели бронз, а четири години по-късно стигна до сребро в Рио де Жанейро, преди днес да стигне до титлата. След последните неуспешни опити на Тамбери и Баршим съдията се доближи до тях и ги попита дали искат да се надскачат за първото място или да поделят златото, при което те си стиснаха ръцете и се прегърнаха, преди да се отдадат на бурно празнуване.

Бронзовият медал в дисциплината остана за Максим Недасекау от Беларус с национален рекорд 2.37 и грешка на 2.35.

Никой не очакваше Джейкъбс да спечели титлата в късия спринт

Малко след това имаше нова, още по-неочаквана радост за Италия, след като Ламонт Марсел Джейкъбс спечели титлата в бягането на 100 метра и наследи короната на легендарния Юсеин Болт, който бе шампион в дисциплината в последните три Олимпиади, преди да сложи край на кариерата си. Джейкъбс се намираше в добра форма от началото на годината, но никой не очакваше от него повече от финал в късия спринт в Токио. Той обаче се представи страхотно във финала и грабна титлата с нов европейски рекорд - 9.80 секунди, след като на полуфиналите малко по-рано отново постави рекорд на континента с 9.84.

Един от фаворитите в дисциплината Андре Де Грас от Канада успя да стигне само до бронз с лично постижение 9.89, докато среброто спечели американецът Фред Кърли също с лично постижение от 9.84. Извън медалите останаха Акани Симбине (РЮА, 9.93), Рони Бейкър (САЩ, 9.95) и Су Бинтиен (Китай, 9.98). Водачът в дисциплината с най-добро време за сезона Трайвон Бромел от САЩ изненадващо не успя да се класира за финала след неубедително представяне в полуфиналите.

Марсел Джейкъбс е роден в САЩ в семейство на майка италианка и баща американец, но още преди да навърши две години той се мести с майка си в Италия. Той е първият представител на страната, който печели златен медал на 100 метра на Олимпийски игри. По-раон тази година той стана европейски шампион на закрито на 60 метра на първенството в Торун, Полша с време 6.47 секунди.

С двойния си успех Тамбери и Джейкъбс изстреляха Италия до девето място в класирането по медали в Токио. Страната вече има 4 златни, 8 сребърни и 15 бронзови отличия.

Голяма емоция имаше и в сектора за троен скок при жените, където венецуелката Юлимар Рохас подобри 26-годишния световен рекорд в дисциплината. 25-годишната Рохас категорично спечели златния медал с резултат 15.67 метра. Венецуелката отдавна бе спрягана за резултат от подобна величина, като днес на практика си осигури титлата още с първия си скок с 15.41 метра, което бе нов олимпийски рекорд. В следващите си скокове тя се концентрира изцяло върху световния рекорд и след четири колебливи опита успя да го постигне при последния си скок, който бе истинско съвършенство за изключителните 15.67 при 0.7 метра попътен вятър.

Юлимар Рохас подобри световния рекорд с цели 17 сантиметра

По този начин Рохас подобри с цели 17 сантиметра досегашния световен рекорд на украинката Инеса Кравец, поставен в Гьотеборг, Швеция през 1995 година. Според някои анализатори сега Рохас може да се насочи и към върховото постижение в скока на дължина. Сребърният медал днес бе за португалката Патриция Мамона, която постигна национален рекорд с 15.01, а испанката Ана Пелетейро спечели бронза, също с национален рекорд - 14.87 метра. /БГНЕС