Година след бунта в Капитолия: Яростна битка между Тръмп и Байдън

Президентът Джо Байдън отбеляза годишнината от бунта в Капитолия днес с остра реч, в която обвини Доналд Тръмп за хаоса и заяви, че демокрацията в САЩ е в опасност.

От своя страна бившият президент не остана длъжен и отвърна на удара, наричайки речта на опонента си „политически театър“.

Байдън нападна Тръмп като егоцентричен лъжец, който просто не може да приеме поражението на изборите през 2020 г. и поставя собствените си интереси над тези на нацията.

"Бившият президент на Съединените американски щати създаде и разпространи мрежа от лъжи за изборите през 2020 г.", каза Байдън, намеквайки за често повтаряното и необосновано твърдение на Тръмп, че изборите са му били откраднати чрез измама.

"Той направи това, защото поставя властта над принципите, защото вижда собствения си интерес като по-важен от интереса на страната си", каза Байдън. "Той не може да приеме, че е загубил."

Байдън отхвърли твърдението на някои републиканци, че бунтът е бил законна политическа демонстрация, при която някои хора са излезли извън контрол. Той каза, че Тръмп е седял в Белия дом, "гледайки всичко" по телевизията и не е правил нищо в продължение на часове.

"За първи път в нашата история президент не просто загуби изборите; той се опита да попречи на мирното предаване на властта, докато агресивна тълпа нахлуваше в Капитолия", каза Байдън. "Това не беше група туристи. Това беше въоръжено въстание. Те не искаха да подкрепят волята на народа. Те искаха да отрекат волята на народа".

Байдън заяви, че никога няма да позволи да бъдат отменени изборите в САЩ, както според него се опитаха да направят Тръмп и неговите съюзници.

"Аз ще се изправя срещу това. Няма да позволя на никого да постави кинжал в гърлото на демокрацията. Ще направим така, че волята на народа да бъде чута, да надделее тя, а не насилието".

Байдън предупреди, че Америка се намира в криза, като лъжата на Тръмп, че изборите са му били откраднати, все още се приема от милиони, а ръководените от републиканците щати въвеждат реформи в областта на гласуването, които широко се възприемат като ограничения за хората, потенциални поддръжници на демократите.

"Бившият президент и неговите поддръжници са решили, че единственият начин да спечелят, е да потиснат вашия вот и да подкопаят нашите избори. Това е погрешно. Недемократично е. И, честно казано, това е неамериканско", каза той.

Байдън заяви, че залогът не може да бъде по-голям, тъй като Америка се бори да запази върховенството на закона и да избере между демокрацията и автокрацията - битка, която според него се води и по света.

"Ние сме в битка за душата на Америка", каза той. "Битка, която с Божията милост, добротата и величието на тази нация, ще спечелим."

Бившият американски президент Доналд Тръмп отвърна на удара на Джо Байдън, обвинявайки го в "политически театър", след като президентът на САЩ го нападна в яростна реч по повод годишнината от бунта в Капитолия.

Макар че Байдън дори не спомена името на Тръмп, той ясно показа за кого говори в разтърсващ портрет на човека, който според него се е опитал да измами, за да избегне поражението си на изборите през 2020 г.

Байдън "използва името ми днес, за да се опита да раздели още повече Америка", каза Тръмп в изявление. "Целият този политически театър е само отвличане на вниманието от факта, че Байдън се провали напълно и тотално", каза Тръмп.

Тръмп, който по-рано тази седмица отмени планираната пресконференция за годишнината, повтори твърдението си, че изборите са били "фалшифицирани".

"Просто погледнете числата, те говорят сами за себе си", заяви бившият президент. "Те не са оправдани, услужливите медии просто го наричат Голямата лъжа, докато всъщност Голямата лъжа бяха самите избори."

Твърденията на Тръмп за фалшифицирано гласуване и преброяване на гласовете многократно са отхвърляни от проблемните щати, Министерството на правосъдието и съдилищата на САЩ. /БГНЕС, АФП