Главният прокурор на Израел осъди правосъдната реформа

Главният прокурор на Израел обвини Бенямин Нетаняху в "незаконна" публична намеса в програмата на правителството за съдебна реформа, предаде АФП.

Противниците на инициативата се позовават на текущия съдебен процес срещу премиера, който е обвинен в корупционни практики.

До неотдавна Нетаняху оставаше встрани от дискусиите, но вчера обяви своята позиция в телевизионно обръщение. Той заяви, че „“излиза на арената и е решен да продължи с реформата на съдебната система, която беше посрещната с масови протести.

Министерството на правосъдието публикува писмо до премиера, изпратено от главния прокурор Гали Бахарав-Миара, което гласи: "Вашата вчерашна декларация и всички намеси от Ваша страна в процеса на приемане на реформите са незаконни".

Премиерът трябва да "избягва всякакво участие в промените в съдебната система и особено в процеса на номиниране на съдии, тъй като това го поставя в ситуация на конфликт на интереси", твърди Бахарав-Миара.

Въз основа на предишно съдебно решение главният прокурор вече е писал на Нетаняху миналия месец, за да го предупреди да не участва в съдебните реформи, отбелязват от министерството на правосъдието.

Часове след като депутатите приеха закон, налагащ строги условия за обявяване на премиера за непригоден да изпълнява задълженията си, Нетаняху се зарече в обръщението си към нацията да "сложи край на разделението сред народа".

Той обеща да "направи всичко по силите си, за да намери решение", което да удовлетвори както поддръжниците, така и критиците на реформите, които в момента се разглеждат в парламента и ще дадат на политиците повече власт над съдилищата.

Премиерът, който е подсъдим по обвинения в корупция, заяви, че ключов елемент от правителствения пакет от реформи ще бъде подложен на парламентарно гласуване следващата седмица.

Опозицията обаче остава твърда в отказа си да преговаря по предложенията, докато законодателният процес не бъде спрян. /БГНЕС

Йерусалим / Израел