Главчев: Комуникацията с Радев продължава

Не съм предлагал нищо, комуникацията с президента продължава. Нямам новина за съобщаване.


Това каза пред чакащите го журналисти на излизане от "Дондуков" 2 служебният премиер Димитър Главчев.

Той пристигна в президентската институция за среща с Румен Радев, на която да обсъдят предложенията за промени в състава на Министерски съвет.

Докато президентът не издаде указа, старите министри си изпълняват задълженията, заяви Главчев.

БГНЕС припомня, че повод за днешната среща между президент и служебен премиер са предложенията на Главчев за промени в състава на правителството, седмица след неговото встъпване в длъжност.

Главчев предложи депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС и зам.-председател на партията Даниел Митов да заеме поста външен министър на мястото на дипломата от кариерата и посланик в Черна гора Стефан Димитров.

Другата предложена от Главчев смяна е на министъра на земеделието Кирил Вътев, който запази поста си от предходния кабинет и в служебния. Главчев предлага длъжността да заеме Георги Тахов, а като мотиви се изтъква продължаващото напрежение и недоволство в аграрния сектор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък определи като съвпадение исканата смяна на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов.


В сряда президентът Радев припомни, че когато той е назначавал служебни кабинети, партиите не са можели да си помислят за подобно вмешателство.

"Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и върху доверието в изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник", заяви Радев и подчерта, че има множество дипломати с качества да са министри.

В четвъртък репликите продължиха, Митов направи и първи медиен коментар от кулоарите на парламента: “Служебният премиер Главчев се обади първо на мен. Консултирах се с Бойко Борисов, получих пълна подкрепа от него”, каза Даниел Митов и даде заявка за готовност да поеме поста.

Димитър Главчев от Брюксел заяви, че е готов на диалог с президента за промените в състава на служебното правителство, но подчерта, че ако Радев не издаде указ отговорността ще е негова.

Лидерът на партията Бойко Борисов говори от Тутракан по темата като посочи, че когато Радев е назначавал служебни кабинети, е избирал ярки политически фигури и припомни кабинета на Стефан Янев и поста на вицепремиер и министър, заеман от Корнелия Нинова. /БГНЕС