Гюров: Да не позволим България да стане евразийска диктатура

Граждани се събраха пред Президентството, за да заявят, че България е парламентарна република и пълноправен член на ЕС и НАТО, предаде репортер на БГНЕС.

Това е вторият протест-шествие, който се провежда тази седмица от Инициативата „Правосъдие за всеки“.

„Всеки български гражданин трябва да реши на коя страна на историята ще застане, защото пред нас стои един цивилизационен избор”. Това заяви за БГНЕС Андрей Гюров от ПП, който също е част от протеста.

„Не трябва да позволяваме България да се завръща в зоната на евразийските диктатури. Ние сме европейска държава. В момента има синхрон между много сили, които има за цел България да прекъсне този свой път и да се завърне в зоната на влияние”, каза още Гюров.

Гражданите носят плакати, на които пише: „Радев агентът на Путин“, „Радев предаде европейска България“, „Мунчо, чий е Крим?“. Разпънат е и голям син транспарант, на който с жълти букви е написано „България е с Украйна и Европа“.

„Президентът ни предава, той служи на друга държава- на Русия, не на България“, заяви и Траян Момков, също част от протестиращите. “Изглежда, че той руши парламентарната република в страната. С думите му, че не иска да се осъществи втория мандат той в прав текст казва точно това”, добави Момков.

Владимир Агов пък е недоволен от Румен Радев заради узурпаторската му позиция. „Този любител на Кремъл противоречи на всичките години стремеж за промяна в страната. Всички ние с демократично мислене се опитваме да се противопоставим на това. Всеки един българин е длъжен да се изправи срещу имперските амбиции на агресивна Москва”, каза той. Протестиращият уточни, че липсата на подкрепа от президента за изпращане на военна помощ към Украйна е поредното доказателство, че той защитава позицията на Путин. „Той унижи офицерската чест с поведението си и твърди, че ние не трябва да помогнем на едни хора, които се борят за свободата си, които дават живота си, чиито деца се избиват безогледно от една варварска армия и това не му прави впечатление“, подчерта Владимир Агов. /БГНЕС